Hilversum,
09
januari
2024
|
12:05
Europe/Amsterdam

‘ZEMBLA’ VERHUIST IN 2024 NAAR DE ZONDAG

Al meer dan 25 jaar brengt ‘Zembla’ onthullende verhalen naar het Nederlandse publiek. Vanaf dit jaar zijn de journalistieke uitzendingen op zondagavond te zien. ‘Zembla’ onderzoekt in het nieuwe seizoen onder meer hoe de brandweer omgaat met het posttraumatische stressstoornis. En het programma duikt in het ‘hoofdpijndossier’ van de gemeente Ermelo: de plaatselijk eendenslachterij, waar jaarlijks miljoenen eenden worden geslacht. In de eerste uitzending van het jaar neemt ‘Zembla’ de positie van arbeidsmigranten in Nederland onder de loep. Het onderzoek begint in de zomer van 2023 in het Brabantse Boxtel waar boze burgers lijnrecht tegenover het gemeentebestuur staan. De situatie in Boxtel staat symbool voor tal van gemeentes in Nederland. Kenners pleiten voor een ingrijpende politieke koerswijziging om een systeem van uitbuiting tegen te gaan en de sociale druk op de samenleving te verlichten. Maar welke belangen zorgen ervoor dat de roep om verandering al jaren wordt genegeerd? ‘Zembla: Arbeid op bestelling’ is zondag 14 januari om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Zondag 11 februari - ‘Zembla: Opgebrand’
De brandweer rukt honderden keren per dag uit om mens en dier in nood te helpen. Het gaat niet alleen om kleine keukenbrandjes of een kat in de boom, maar ook om beknellingen na een verkeersongeval, het redden van mensen die te water zijn geraakt en reanimaties. Het werk kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn en brandweermensen kunnen getraumatiseerd raken door wat ze meemaken tijdens hun dienst. Waar Defensie en de politie een posttraumatische stressstoornis (PTSS) inmiddels erkennen als een beroepsziekte, is dat bij de brandweer niet het geval. Wat betekent dit voor brandweerlieden die uitvallen door een trauma? Op welke zorg en ondersteuning kunnen deze hulpverleners rekenen wanneer ze zelf om hulp vragen?

Zondag 10 maart – ‘Zembla: De pekingeenden van Gelderland’
In Ermelo staat de enige eendenslachterij van ons land. Jaarlijks worden er miljoenen pekingeenden geslacht. Het eendenvlees gaat voor een deel naar Chinese restaurants en Aziatische toko’s in Nederland, maar het overgrote deel gaat naar het buitenland. Omwonenden klagen over stankoverlast en de gemeente ligt al jaren met het bedrijf in de clinch over vergunningen. Onlangs constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat de eenden tijdens het slachtproces nodeloos lijden. Ook onthulde Animal Rights in 2018 schokkende beelden over hoe de pekingeenden worden gevangen voor de slacht. Hoe gaat het er nu aan toe? Dierenwelzijnsorganisaties vinden dat nog steeds niet tegemoet wordt gekomen aan de natuurlijke behoeften van de eenden. En wat betekent de uitstoot van ammoniak door de eenden voor het stikstofbeleid van de provincie Gelderland?

download
Zembla zie je vanaf nu op zondag