Hilversum,
22
april
2024
|
13:28
Europe/Amsterdam

IN ‘EN ZE NOEMDEN ME... DIENTJE!’ VERTELT EEN DAPPER TOT SLAAF GEMAAKT MEISJE OVER HAAR LEVEN

In de fictie-podcast ‘En ze noemden me... Dientje!’ weigert een dapper tot slaaf gemaakt meisje zich neer te leggen bij het lot dat anderen voor haar hebben bedacht. De podcast, bedoeld voor kinderen van 10 jaar en ouder, speelt zich af in de periode van 1815 tot 1822 en is gebaseerd op documenten van het stadsarchief in Kampen, waarnaar scenarist Jeanine Cronie uitgebreid onderzoek heeft gedaan. In zes afleveringen neemt een oudere Dientje de luisteraar mee in haar levensverhaal. Ze vertelt hoe ze met haar twee broers leeft op de plantages in Demerara, een voormalig kolonie van Nederland naast Suriname, hoe ze verkocht wordt en vlucht, en hoe ze vervolgens door een vermogend Nederlands echtpaar wordt meegevoerd naar Kampen. In Nederland kent men officieel geen slavernij waardoor Dientje als vrij persoon kan leven bij de familie Marius, maar echt vrij, dat blijkt ze toch niet te zijn. Daarom besluit ze terug te keren naar Demerara. Hoe is het om haar familie weer te zien? Kan ze hier wel in vrijheid leven, nu ze een officiële vrijbrief heeft? En voelt ze zich er thuis? De eerste twee afleveringen van de meeslepende podcast ‘En ze noemden me… Dientje!’ zijn vanaf nu te beluisteren op NPO Luister en op alle andere podcastplatforms. Vanaf 29 april komen er wekelijks afleveringen bij.

Kijk hieronder de trailer

download
Trailer - En ze Noemden me... Dientje!

Cast en crew
‘En ze noemden me... Dientje!’ is een coproductie van BNNVARA en New Tree Media, gemaakt voor NPO Zapp en gerealiseerd met een bijdrage van het NPO-fonds. De podcast is geschreven en bedacht door Jeanine Cronie en geregisseerd door Martin Rombouts. Met in de hoofdrol ‘Ntianu Stuger en verder met stemmen van onder meer Rifka Lodeizen, Jaap Spijkers, Alicia Boedhoe en Felix Burleson.

Jeanine Cronie: “Als nazaat van tot slaaf gemaakten uit Suriname is deze geschiedenis altijd onderdeel van mijn leven geweest. Op de basisschool in Nederland wordt het slavernijverleden slechts kort behandeld, terwijl het een geschiedenis van ons allemaal is. En als het wordt behandeld, is dat vaak alleen vanuit economisch-politiek perspectief. Persoonlijke verhalen uit deze geschiedenis ontbreken. Daar wil ik met deze podcast verandering in brengen. Ik hoop dat deze podcast bij de jonge luisteraars kennis en begrip voor dit verleden teweegbrengt."

Martin Rombouts: "Het verhaal van Dientje brengt ons dichter bij het slavernijverleden én bij onszelf vandaag. Op school leerde ik vroeger over moedige zeehelden en zielige tot slaaf gemaakten. Van dat beeld wil ik af. Ik wil kinderen die afstammen van tot slaaf gemaakten vertellen dat hun geschiedenis óók vol helden zit. Helden als Dientje, die binnen moeilijke omstandigheden het uiterste uit zichzelf haalt om de wereld beter te maken - voor zichzelf én voor de mensen om haar heen. Helden die met dapperheid de wereld hebben veranderd en die ons blijven inspireren om te blijven werken aan een vrijere en gelijkere samenleving."