Amsterdam,
06
januari
2021
|
17:12
Europe/Amsterdam

TELEDOC ‘DE WAARHEID’ VAN PIETER FLEURY 26 FEBRUARI BIJ BNNVARA OP NPO 2

Vrijdag 26 februari, 22.15 uur bij BNNVARA op NPO 2: De Waarheid. Bij de vuurwerkramp in Enschede waren vele mensen betrokken. Met die ramp als voorbeeld onderzoekt de Teledoc van Pieter Fleury of de angst voor schuld hun verantwoordelijkheidsgevoel overtreft. Voor een streamer en/of interview kunt u contact opnemen met Trix van Alphen.

Op 13 mei 2000 vindt de grootste naoorlogse industriële ramp binnen Nederland plaats - in Enschede ontploft vuurwerkopslag S.E. Fireworks. Er vallen honderden gewonden, een woonwijk wordt weggevaagd en er sterven 23 mensen. Hoe kon zo’n ramp in een strak georganiseerd land als Nederland plaatsvinden?

De Teledoc De Waarheid van Pieter Fleury gaat over een van de belangrijkste bouwstenen waarop onze democratie is gebouwd: het fragiele evenwicht tussen macht en vertrouwen. Hoe gaan de mensen die door het 'volk gekozen zijn om met het vertrouwen dat ze hebben gekregen? En hoe belangrijk is eerlijkheid en transparantie bij het nemen van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken

In De Waarheid wordt, middels diepte-interviews, ingezoomd op de beslissingen en het gedrag van de betrokkenen rondom de vuurwerkramp in Enschede, om zo de processen bloot te leggen die inzicht geven in hoe deze fragiele balans zich manifesteert. Via de eigenaar van de vuurwerkopslag, een betrokken brandweerman en de vergunningverlenende gemeenteambtenaren en de burgemeester, komen we bij de leider van de onderzoekscommissie, de hoofdofficier van justitie en uiteindelijk bij de Minister van Binnenlandse Zaken die de ramp moesten afhandelen. Tenslotte is het de burger wiens huis verwoest werd, die een beroep doet op het gezonde verstand. Zo ontstaat een keten van verhalen die blootlegt hoe zij zich tot elkaar verhielden, samenwerkten of elkaar lieten vallen. Met Enschede als voorbeeld onderzoekt De Waarheid het antwoord op de verreikende vraag: is de angst om beschuldigd te worden zo groot dat men wegkruipt voor verantwoordelijkheid? En kunnen wij elkaar dan nog vertrouwen?

Met betrokkenen van toen: Klaas de Vries - Minister van Binnenlandse Zaken; Jan Mans - Burgemeester van Enschede; Roelof Jan Manschot - Hoofdofficier van Justitie; Marten Oosting - Voorzitter van de Commissie Oosting, onderzoeker voor de overheid; Jan Bakker - Brandweerman; Nico ten Bosch – Milieu ambtenaar, Gemeente Enschede; Rolf Oldejans - Juridische Zaken, Gemeente Enschede; Martin Slot - bewoner van Roombeek; Rudi Bakker - eigenaar van S.E. Fireworks.

Voor meer persinformatie: Trix van Alphen
www.ThePublicityCompany.com, Facebook, Twitter

Van links naar rechts en boven naar beneden: Jan Mans (burgemeester), Klaas de Vries (minister), Roelof Jan Manschot (Hoofdofficier van Justitie), Marten Oosting (onderzoeker), Rudi Bakker (vuurwerkhandelaar), Martin Slot (burger), Nico ten Bosch (milieuambtenaar), Jan Bakker (brandweerman), Rolf Oldejans (juridisch ambtenaar).