Hilversum,
12
september
2022
|
13:58
Europe/Amsterdam

SINAN CAN VERBLIJFT JAAR IN BANLIEUES VAN EUROPA IN ‘BREUKLIJNEN’

In de vierdelige serie ‘Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa’ gaat Sinan Can naar vier kwetsbare wijken van Parijs, Londen, Stockholm en Brussel. Hij gaat naar die plekken waar de armoede het grootst is en de werkloosheid het hoogst. Een jaar lang verbleef hij op en af in deze zogeheten Shariawijken en no go-zones om te zien of deze enclaves diepe breuklijnen zijn geworden. Welke rol speelt de lokale overheid in deze wijken? Hoe houden de inwoners hun hoofd boven water en waar lopen ze tegenaan? ‘Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa’ is vanaf maandag 26 t/m donderdag 29 september dagelijks om 22.15 te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Sinan: ‘In Nederland hebben we zulke wijken nog niet, dankzij de wijkagenten, de buurthuizen, de maatschappelijk werkers... maar het zou zomaar kunnen gebeuren met de aankomende recessie en met een overheid die steeds kleiner is geworden. Ik heb deze serie ook echt gemaakt voor beleidsmakers in Nederland: kijk hier alsjeblieft naar en zorg dat het niet gebeurt, grijp tijdig in, geef jongeren niet op. Ik hoop dat ze kijken en denken: wat er in deze wijken aan de hand is mag in Nederland niet gebeuren, in geen enkele wijk.’ 

Aflevering 1, 26 september: Parijs 

Een jaar lang verbleef Sinan Can op en af in de banlieue van Parijs. Hij gaat naar het armste gedeelte van Clichy sous Bois. Met grote verbazing aanschouwt hij de verpauperde flatblokken, waarvan de Afrikaanse immigranten hem vertellen, dat de sloppenwijken waar zij vandaan komen nog beter waren. Sinan wil weten hoe het is om onder zulke erbarmelijke omstandigheden te overleven en gaat langs bij een groep Algerijnse criminele illegalen. Ook spreekt Sinan met Sofiane, die in de banlieue woont en voelt dat de Franse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap hier ver te zoeken zijn.  

Aflevering 2, 27 september: Londen  

In de Londense deelgemeente TowerHamlets zorgde rassenhaat ervoor dat de bewoners een hechte gemeenschap werden en steun vonden in religie. Inmiddels kent de wijk gescheiden plekken voor mannen en vrouwen, zoals aparte cafés, sportscholen en restaurants. Sinan bezoekt o.a. een shariarechtbank bij een omstreden prediker en verbaast zich hoeveel ruimte deze ‘sharia councils’ innemen naast het Britse rechtssysteem.  

Aflevering 3, 28 september: Stockholm  

In de beruchte wijk Rinkeby woedt een bloedige gangoorlog. In korte tijd kende de kleine buurt veel moorden onder jonge jongens uit rivaliserende bendes. Sinan gaat op pad met de eerste zwarte politievrouw van Zweden, die hem mee neemt naar een vader wiens zoon is vermoord bij het bende-geweld en wiens tweede zoon op een dodenlijst staat. Hoe gaan ze voorkomen, dat ook zijn tweede zoon wordt vermoord?  

Aflevering 4, 29 september: Brussel 

De Brusselse wijk Molenbeek staat bekend om haar terreurverleden. Nog altijd kennen de bewoners een moeizame relatie met de autoriteiten. Zoals Ayoub Bouda. Volgens hem is zijn broer omgekomen bij politiegeweld. Hij zit met veel vragen en vecht voor gerechtigheid voor zijn broer. Hoewel veel Molenbekers struggelen, ziet Sinan ook veel hoopgevends in de wijk: Ibrahim richt een eigen school op, die is uitgegroeid tot groot internationaal succes. En Imane wil de multiculturele meisjesvoetbalclub naar een toppositie brengen in het internationale voetbal.  

‘Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa’ is een serie van Sinan Can en Daniëlle van Lieshout. Camerawerk is van Bruce Amende.