Hilversum,
25
juli
2019
|
16:24
Europe/Amsterdam

FRANK EVENBLIJ EN ERIK DIJKSTRA PRESENTEREN BUREAU SPORT: HET WK DAKLOZEN 2019

DAK- EN THUISLOZE VOETBALLERS VERTELLEN HUN INDRUKWEKKENDE VERHAAL IN AANLOOP NAAR WK DAKLOZEN IN CARDIFF

Frank Evenblij en Erik Dijkstra volgen in Bureau Sport: Het WK Daklozen 2019 het Nederlandse voetbalteam, bestaande uit dak- en thuisloze mannen en vrouwen, op weg naar Het WK Daklozen 2019 (Homeless World Cup) in Cardiff. Het WK duurt van 27 juli t/m 3 augustus en is een jaarlijks voetbalevenement om wereldwijd daklozen te verenigen en een steuntje in de rug te geven. Onderweg naar het evenement vertellen de spelers openhartig over hun situatie en hoe ze hierin verzeild zijn geraakt. Wat drijft hen en hoe proberen ze alles uit het leven te halen? Frank en Erik volgen het Nederlandse team, onder leiding van bondscoach en ex-profvoetballer René van Rijswijk en zijn assistent Jasper Lamboo, vanaf de allereerste trainingen, tijdens het trainingskamp en tijdens het WK in Wales. Het team wordt bijgestaan door grootheden uit de voetballerij als Guus Hiddink en Hans van Breukelen, die het team de kneepjes van het voetbal proberen te leren. Wat halen de spelers persoonlijk uit het evenement? En worden de Nederlanders uiteindelijk wereldkampioen? Bureau Sport: Het WK Daklozen 2019 is vanaf 11 augustus vier zondagen rond 23.00 uur bij BNNVARA te zien op NPO 1.

Frank Evenblij: “Het voetbal is in vele gevallen een levensreddend gegeven. Het WK is een beloning voor dit team. Een team waar iedereen een verhaal met zich meedraagt. Het is confronterend, maar ook te gek om zo dicht op de groep te staan!”

Erik Dijkstra: “Als er één ding is dat ik hier heb geleerd, is het dat de lijn tussen een normaal en dakloos leven dunner is dan je denkt. Voor mij zijn alle spelers winnaars."

In het programma worden vijf spelers van dichtbij gevolgd; Chris, Dennis, Lammieke, Marjolein en Willem. Zij kwamen in de problemen, waardoor ze uiteindelijk dak- of thuisloos raakten. In de eerste aflevering ontmoeten we Chris. Hij begon van kinds af aan met het dealen en gebruiken van drugs en had een lastige thuissituatie. Uiteindelijk werd hij door zijn stiefvader op straat gezet. Ook leren we Willem kennen, een veteraan die eerst zelf daklozen hielp, maar uiteindelijk zelf maandenlang door de straten van Amsterdam zwierf. Hij doet er nu alles aan om een goede band met zijn zoon te onderhouden. Frank en Erik volgen de levens van de spelers met een kritische blik, maar ook met humor. Ze zien hoe het vijftal ondanks hun zware verleden werd opgenomen bij stichtingen en van daaruit is gaan voetballen. De spelers vertellen hoe ze toch weer op de goede weg proberen te komen en hoe het WK hierbij helpt om hun dromen waar te maken.