Hilversum,
03
april
2023
|
10:08
Europe/Amsterdam

DOCUSERIE COEN VERBRAAK ‘HET BELOOFDE LAND – NEDERLANDSE JODEN OVER 75 JAAR ISRAËL EN OVER ZICHZELF’

Coen Verbraak spreekt met Nederlandse Joden die in Nederland of in Israël wonen

In mei 1948, kort na de Tweede Wereldoorlog, werd de staat Israël gesticht. Voor veel Joden Het Beloofde Land, een baken van hoop, een rots in de branding. Maar voor anderen vooral een steen des aanstoots. Voor de Arabieren betekende de proclamatie van Israël het verlies van eigen land, en een lot als tweederangsburger of als vluchteling. In de documentaireserie ‘Het Beloofde Land’ spreekt journalist en historicus Coen Verbraak met Nederlandse Joden die in Nederland of in Israël wonen. Zij vertellen over zichzelf, het Jodendom en zionisme, over Joden en Palestijnen, Joodse religie en cultuur, over Joodse humor, over de holocaust, en vooral ook over hun betrokkenheid, hun liefde, hun afkeer en hun zorgen over dat kleine land in het Midden-Oosten dat dit jaar 75 jaar bestaat. ‘Het Beloofde Land – Nederlandse Joden over 75 jaar Israël en over zichzelf’ is zes weken lang te zien vanaf zondag 16 april om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

 

In zes afleveringen spreekt Coen Verbraak met een diverse groep Nederlandse Joden, met verschillende meningen, voorkeuren of worstelingen. Want sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat geen vanzelfsprekendheid? 

 

We zien onder anderen de 106 jaar oude Mirjam Bolle, die tijdens de oorlog secretaresse was bij de Joodsche Raad en daarna via een concentratiekamp op wonderbaarlijke wijze in Israël terechtkwam. Mirjam verloor haar zoon toen hij in de Israëlische militaire dienst omkwam tijdens een bombardement. Ook verloor zij één van haar dochters nadat zij op een mijn reed. Rabbijn Raphael Evers verhuisde twee jaar geleden naar Jeruzalem, omdat hij vindt dat antisemitisme in Europa toeneemt. Hij is ervan overtuigd dat het 'einde der tijden' nabij is en wil het einde van de wereld in Israël meemaken. We zien ook theatermaker en filosoof Jaïr Stranders, die zich afvraagt ten koste van wát Israël bestaat. En de inmiddels overleden Harry de Winter vertelt over zijn worsteling met Israël: "Ik vind het een drama".

 

Voor regisseur Coen Verbraak was het maken van de serie een indringende ervaring: “Israël is een fascinerend land, waar drie wereldgodsdiensten samenkomen en waar voortdurend de spanning tussen Joden en Palestijnen voelbaar is. Je realiseert je daardoor dat het een van de lichtst ontvlambare kruitvaten in de wereld is.” 

 

Over ditzelfde thema verschijnt ook een boek van Coen Verbraak 'Israël. De zoektocht naar het beloofde land'.

 

De stijlvorm van 'Het Beloofde Land’ lijkt op de eerder veelgeprezen series die Coen Verbraak voor BNNVARA heeft gemaakt, zoals ‘Molukkers in Nederland’ in 2021, 'Onze Jongens op Java' in 2019 (De Tegel) en 'Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat' in 2020 (Sonja Barend Award).

 

Interview-middag 
Op woensdag 5 april is een interview-middag in Pathé Tuschinski Amsterdam, waar Coen Verbraak en een aantal geïnterviewde hoofdpersonen uit de serie beschikbaar zijn voor interviews. Pers kan zich hiervoor aanmelden via m.forouzandeh@bnnvara.nl