Hilversum,
04
juni
2023
|
10:00
Europe/Amsterdam

WINNAAR: MADELIEFJE IS ONZE NATIONALE BLOEM

Het madeliefje is met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekendgemaakt in de radio-uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden de afgelopen weken, met ieder een eigen ambassadeur, om die titel Nationale Bloem van Nederland. De afgelopen weken is er in totaal ruim 53.000 keer gestemd.

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD): "De Nationale Bloem Verkiezing is een sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig."

Menno Bentveld: “Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten.”

Botanisch kunstenaar Esmée Winkel maakt een aquarel van het madeliefje. Dit kunstwerk zal het aankomend jaar door Nederland reizen.

Over de Nationale Bloem Verkiezing
Waarom deze verkiezing? De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Daarom was het dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen.

De verkiezing is een initiatief van het BNNVARA-programma Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

Noot voor de redactie: 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniel Gulpers, samensteller Vroege Vogels Radio: 06 – 45388428. www.nationalebloem.nl