Hilversum,
14
mei
2023
|
10:00
Europe/Amsterdam

WAT WORDT DE NATIONALE BLOEM?

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. 

 

Meer dan 25.000 mensen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op hun favoriete soort. Vanaf nu zijn de stembussen opnieuw geopend en kan iedereen stemmen op de laatste vijf kanshebbers. Stemmen kan tot 2 juni op: www.nationalebloem.nl   

 

Zanger Ruben Hein, tv-kok Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en presentator Amber Kortzorg zijn allemaal ambassadeur van één van de bloemen en zullen de aankomende tijd aandacht vragen voor hun favoriet. In de Vroege Vogels radio-uitzending van 4 juni wordt de Nationale Bloem feestelijk bekendgemaakt.  

 

Waarom deze verkiezing? De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Het is dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen.

 

De verkiezing is een initiatief van BNNVARA’s Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center). 

 

Noot voor de redactie: 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniel Gulpers, samensteller Vroege Vogels Radio: 06 – 45388428. www.nationalebloem.nl