Hilversum,
26
augustus
2019
|
17:16
Europe/Amsterdam

VROEGE VOGELS VERKENT DE ZEEUWSE EN ZUID-HOLLANDSE EILANDEN

MENNO, MILOUSKA EN HET TEAM ONTDEKKEN ZES AFLEVERINGEN LANG DE ZEEUWSE EN ZUID-HOLLANDSE DELTA

Vanaf 30 augustus verkennen Menno en Milouska zes weken lang een regio waar water en land zowel vriend als vijand zijn: de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. De natuur in het gebied is door de bouw van de Deltawerken veranderd, en inmiddels is er een aantal bijzondere natuurgebieden ontstaan. Menno en Milouska trekken door de regio en ontdekken De Oosterschelde, Tiengemeten, Grevelingen, De Westerschelde, Krammer-Volkerak en de Voordelta. In deze gebieden gaat het Vroege Vogels-team de komende weken onder meer haaien zenderen, oesterbroedjes uitzetten, vishotels maken en zeewier oogsten. Daarnaast wordt er overnacht op de Plompe Toren en in Fort Rammekens, twee symbolen van de rijke geschiedenis van de regio. Vroege Vogels is vanaf vrijdag 30 augustus om 19.35 uur te zien op NPO 2.

In de eerste twee afleveringen reizen Menno en Milouska af naar De Oosterschelde en het eiland Tiengemeten in de Haringvliet, waar de landbouw plaats moest maken voor de natuur.

Vrijdag 30 augustus: Oosterschelde
Na de bouw van de kering werd de Oosterschelde het grootste Nationaal Park van Nederland. Menno trekt zijn duikpak aan en gaat kijken hoe het ervoor staat met de natuur onder water. We zien roggen, zoeken naar dodemansduim, leren over schelpdieren en Milouska volgt de vogeltrek vanaf de zandplaten. Onder water zien we het enige koraal van Nederland en we overnachten boven op een heus icoon, de Plompe Toren uit de 14e eeuw.

Vrijdag 6 september: Tiengemeten en het Haringvliet
In Vroege Vogels zien we een spectaculaire opleving van de natuur op het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Nadat de laatste boeren twaalf jaar geleden vertrokken waren, kon de natuur zijn gang gaan. Nu zijn de resultaten daarvan goed te zien. Meer dan 50 nieuwe vogelsoorten hebben het langzaam veranderende Tiengemeten ontdekt. In dit bijzondere natuurgebied spotten Menno en Milouska de roodhalsfuut, zien ze vechtende zwanen en leren ze over de strijd tegen de kleine waterteunisbloem.

NOOT VOOR PERS: Voor een zichtlink van de eerste aflevering kunt u donderdag 29 september mailen naar gert-jan.hartlief@bnnvara.nl.

Bekijk hier de trailer met de eerste beelden van het nieuwe seizoen.