Hilversum,
07
december
2023
|
14:15
Europe/Amsterdam

VROEGE VOGELS PRESENTEERT: HOOILAND

Het Binnenveld, een landbouwgebied tussen Wageningen en Veenendaal, was ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog viel het ten prooi aan modernisering van de landbouw waardoor er niet meer dan grasveld overbleef en het leven langzaam verdween. In 'Vroege Vogels presenteert Hooiland’ toont de natuur haar veerkracht en is te zien hoe snel herstel plaatsvindt. Binnen enkele jaren was er een spectaculaire groei aan biodiversiteit. Tientallen soorten bloemen, kruiden, insecten, vissen en weidevogels keerden terug in het gebied en zo kreeg het herstel van de Binnenveldse en Achterbergse Hooilanden een bliksemstart. 'Vroege Vogels presenteert: Hooiland’  is op dinsdag 9 januari om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Plan om de hooilanden terug te brengen
In 2018 hebben de provincies Gelderland en Utrecht een deel van het gebied aangewezen als natuurgebied. Staatsbosbeheer, lokale burgers verenigd in de Stichting Mooi Binnenveld en een coöperatie van lokale boeren zijn vervolgens samengekomen om een plan te maken voor het beheer van het gebied. Met als doel het terugbrengen van de oorspronkelijke hooilanden.

Aan het woord komt een 98-jarige voormalig boerenknecht die hier vóór de Tweede Wereldoorlog nog met de zeis heeft gemaaid. Hij vertelt hoe ongerept en mooi het gebied 80 jaar geleden was. Een ecoloog legt uit hoe het gebied tegenwoordig wordt beheerd en welke resultaten dat heeft opgeleverd. De natuur spreekt in ‘Vroege Vogels presenteert Hooiland’ vooral voor zichzelf en laat zien hoe een kale, afgegraven vlakte in luttele jaren weer kan veranderen in een botanische schatkamer vol leven. Door de juiste omstandigheden te creëren keren de bloemen, dieren en insecten weer terug in de hooilanden. 

Bekijk hieronder de promo:

download
Hooiland 30sec_H264_LANDSCAPE