23
november
2015
|
15:11
Europe/Amsterdam

VROEGE VOGELS PRESENTEERT: LEVENDE RIVIER, EEN NATUURDOCUMENTAIRE VAN RUBEN SMIT

VOLG HET WATER, DE RIVIER, DE MAN EN ZIJN KANO

Vaar mee met de man in zijn kano. Op zijn tocht dwars door Nederland, van Lobith tot de Noordzee. Over de Rijn, één van de machtige aders die Nederland hebben gemaakt en gevormd. Levende Rivier is een documentaire, die de natuur bijzonder dichtbij brengt. Via persoonlijke memoires gaat filmmaker en ecoloog Ruben Smit, maker van De Nieuwe Wildernis, steeds verder de rivier af. Een unieke expeditie met avontuurlijke overnachtingen langs onbekende waterwegen. Vastgelegd in hoge kwaliteit natuurbeeld, met alle planten en dieren die hij tegenkomt. In de documentaire worden spectaculaire beelden vertoond van onbekende, unieke Nederlandse diersoorten, waaronder dansende weidebeekjuffers, parende ringslangen, de broedzorg van zeearenden en jagende grote zilverreigers. Vroege Vogels presenteert: Levende Rivier is op vrijdag 18 december om 21.10 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Spelend met licht, scherpte en compositie brengt Ruben Smit op zijn kenmerkende, intieme wijze de schoonheid en verwondering voor de natuur heel dichtbij. Hij leert je kijken naar de Nederlandse natuur. Laat je zien wat je zelf niet zag. Nieuw aan Levende Rivier is dat Ruben nu ook zelf een rol speelt voor de camera: als gids loodst hij de kijker met zijn mijmeringen door een spectaculair deel van Nederland.

Over Ruben, de technieken en de crew
Al jaren is Ruben Smit als gepassioneerd ecoloog, fotograaf en filmer te vinden in elke uithoek van de Nederlandse natuur. Als filmregisseur van natuurfilms maakte hij zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie van de VARA. En dat smaakte naar meer. Daarnaast is hij gepromoveerd ecoloog bij de Wageningen Universiteit.

Levende Rivier is gemaakt door een crew van professionele natuurfilmers en fotografen. In alle seizoenen van 2014 en 2015 was de crew op pad in de rivieren, boven én onder water. Ruben maakte gebruik van de nieuwste technieken; time lapse, slow motion, luchtopnamen, extreme macro (10:1 vergroting), spy cams, wildlife cam’s en onderwaterfilm-technieken voor unieke beelden onder water. De documentaire is voorzien van bijzondere, minimalistische harp-muziek van Anne van Schothorst.

De trailer van Levende Rivier is hier te zien.

Zie ook: vroegevogels.vara.nl.


Op zondag 28 november van 10.30 - 12.00 uur is er in bioscoop Cinemec in Ede een speciale première voor partners, vrienden en geïnteresseerden uit de natuurwereld. Daarbij komen de highlights van de documentaire voorbij en wordt er kort toelichting gegeven op de onderwerpen en de aanpak, inclusief een kijkje achter de schermen. Journalisten zijn van harte welkom bij deze voorvertoning. Aanmelden via Marjet Heins, persvoorlichter Levende Rivier, marjet7@gmail.com of 06 – 53 93 05 53.

Via levende-rivier.nl/pers is rechtenvrij beeldmateriaal te downloaden, exclusief voor journalistiek gebruik, onder bronvermelding: Ruben Smit/Levende Rivier.

Voor meer informatie: Gert-Jan Hartlief, BNN-VARA afdeling Communicatie, 06 – 20 43 53 89 of gert-jan.hartlief@bnnvara.nl.