Hilversum,
27
augustus
2019
|
10:59
Europe/Amsterdam

VOEL JE JE NIET VEILIG TIJDENS HET UITGAAN? VRAAG NAAR ANGELA!

‘MAKE HOLLAND GREAT AGAIN’ EN ‘SPUITEN EN SLIKKEN’ INTRODUCEREN CODEWOORD OM HET UITGAANSLEVEN VEILIGER TE MAKEN

“Ik werd in mijn kruis gegrepen”, “Toen ik niet wilde zoenen werd ik uitgemaakt voor hoer”, “Iemand stond non-stop tegen me aan te schuren”. Bijna de helft van de vrouwen en 10% van de mannen krijgt in de club of op een festival te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. En het is lang niet altijd even makkelijk om uit zo’n onveilige situatie te komen. Daar willen de makers van de BNNVARA-programma’s Make Holland Great Again en Spuiten en Slikken verandering in brengen met de campagne Ask For Angela. Met het codewoord “Angela” kan iemand discreet aan het barpersoneel doorgeven te worden lastiggevallen. Zo kan het personeel de bezoeker snel en onopvallend uit een onveilige situatie halen. De campagnefilm is hier te zien. Inmiddels hebben al meer dan tachtig clubs, bars en festivals laten weten hieraan mee te zullen werken.

In Emma’s Peepshow van afgelopen week werd besproken hoe mensen in het uitgaansleven worden lastiggevallen en hoe ze er mee omgaan. In de tweede aflevering van Make Holland Great Again, aanstaande dinsdag op NPO 3, maakt Sahil met zijn team inzichtelijk hoe groot het probleem is. In één weekend worden door verschillende groepjes jongeren twintig steden bezocht om het uitgaansklimaat van Nederland te checken. Onder de feestgangers bevindt zich ook Drugslab-presentator Nellie Benner die op één avond in haar kruis wordt gegrepen, op haar billen wordt geslagen en betast blijft worden terwijl ze duidelijk ‘nee’ zegt.

Met die schokkende resultaten in het achterhoofd lanceert het Great-team de uit Engeland afkomstige campagne Ask For Angela in Nederland. Het team heeft tientallen bars en clubs actief benaderd om mee te doen en het personeel te instrueren. Door middel van posters en stickers met de tekst ‘Angela Works here’ worden bezoekers erop gewezen dat het barpersoneel op de hoogte is van het codewoord. De programmamakers roepen alle clubs en kroegen op om mee te doen met de actie om het uitgaansleven op die manier met z’n allen een stukje veiliger te maken. Promomateriaal is verkrijgbaar via makehollandgreatagain.bnnvara.nl. Op deze site is ook de campagnefilm te zien.

De tweede aflevering van Make Holland Great Again is dinsdag 27 augustus om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO3.