Hilversum,
11
mei
2021
|
11:47
Europe/Amsterdam

VEELGEPREZEN THEATERSTUK 'CITIZEN K.' VAN SADETTIN KIRMIZIYÜZ TE ZIEN BIJ BNNVARA

Vrijdag 14 mei om 23.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Citizen K. van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz, geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de beste voorstellingen, is in een speciale televisieregistratie onder regie van Julius Ponten te zien bij BNNVARA.

Met een lijst van 254 gebeurtenissen trekt Sadettin Kirmiziyüz ons zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn bestaan in Amsterdam Noord. Steeds wordt zijn biculturaliteit hem ingepeperd, alsof hij er nooit bij mag horen. Een hyperpersoonlijke vertelling die laat voelen hoe geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken. 

De televisiebewerking van Citizen K. is een coproductie van SADETTIN K en het Nationale Theater en BNNVARA. Regie theater van Casper Vandeputte en regie TV door Julius Ponten (Rabat en Wolf). Muzikale ondersteuning door Kaspar Schellingerhout. 

Over Sadettin Kirmiziyüz
Sadettin Kirmiziyüz studeerde in 2007 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen speelde hij in voorstellingen van onder andere het Nationale Toneel, NTJong, mightysociety, de Toneelschuur, het Noord Nederlandse Toneel en Theater Utrecht. Ook vertolkte hij verschillende rollen voor film en televisie (Als de Dijken Breken, KLEM, Noord Zuid, Het Irritante Eiland, Sluipschutters). Het werk van Kirmiziyüz kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put veelal uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om voorstellingen te maken waar identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol in spelen en persoonlijke en universele thema's zich met elkaar vermengen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek. Vaste componist van SADETTIN K is acteur en multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout.