Hilversum,
30
maart
2021
|
09:30
Europe/Amsterdam

VARAGIDS ZOEKT HET BESTE NEDERLANDSE SONGFESTIVALLIEDJE ALLER TIJDEN

Wat is het beste Nederlandse Songfestivalliedje ooit gemaakt? De VARAgids organiseert een verkiezing, geheel in lijn met het Eurovisie Songfestival zelf, met een vak- en publieksjury.

Een vakjury buigt zich over alle 61 liedjes die sinds 1956 zijn opgevoerd namens Nederland bij het Eurovisie Songfestival. De VARAgids, het blad dat sinds jaar en dag ruimschoots aandacht besteedt aan het festival, organiseert de verkiezing. De voorzitter van de vakjury is kenner en commentator Cornald Maas. De andere vier juryleden: zangeres Willeke Alberti (deed in 1994 mee aan het festival), Songfestival-fan Paul de Leeuw (presenteerde meermaals het Nationaal Songfestival en deelde punten uit), Stefania Liberakakis (de Nederlandse zangeres die dit jaar voor Griekenland meedoet) en radio-dj Sander Lantinga (in 2019 toegevoegd aan de selectiecommissie van de Nederlandse inzending). Hun stem telt voor de helft mee bij de keuze voor de uiteindelijke winnaar.

Voor de andere helft stemt het publiek – precies zoals bij het Eurovisie Songfestival zelf. De VARAgids nodigt deze maand iedereen uit om te stemmen. De vakjury zal op 31 maart aanschuiven bij De Vooravond om de verkiezing toe te lichten. De uiteindelijke winnaar zal later ook in De Vooravond bekend worden gemaakt. 

Cornald Maas: ‘Ik zou de publieksstemmers van Het Beste Nederlandse Songfestivalliedje Aller Tijden willen vragen om zich ook in de oude liedjes te verdiepen. Daar zit heel wat bijzonders tussen. “Wat een dag” van Greetje Kauffeld uit 1961 bijvoorbeeld: heel jazzy. Of het winnende liedje van Corry Brokken uit 1957: “Net als toen”. Dat kent bijna niemand meer. “’t Is genoeg’ van Conny Vandenbos, uit 1965, is ook zo’n sterke song. Over een vrouw die voor zichzelf kiest en tegen haar man zegt: ophoepelen. Heel geëmancipeerd en bijzonder voor die tijd.’

De VARAgids met het artikel over de verkiezing is nu te koop. 

Stemmen voor Het Beste Nederlandse Songfestivalliedje Aller Tijden kan tot 29 april via bnnvara.nl/songfestival