Hilversum,
22
maart
2017
|
14:36
Europe/Amsterdam

VARA VOLOP AANWEZIG OP MOVIES THAT MATTER FESTIVAL

VERTONING VAN EERSTE AFLEVERING VAN VARA-SERIE DE OORLOGSRECHERCHE

Al voor het tiende jaar is de VARA als mediapartner volop aanwezig op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Met een live radio-uitzending, twee festivalpremières, vijf speciaal geselecteerde films op televisie én de uitreiking van de VARA Publieksprijs voor beste film door BNN-VARA voorzitter Gerard Timmer op zaterdag 1 april.

Spijkers met Koppen en De Nieuws BV
Het VARA Radio 2-programma Spijkers met Koppen, gepresenteerd door Dolf Jansen en Felix Meurders, is komende zaterdag 25 maart tijdens het festival live vanuit het Theater aan het Spui te horen. Met volop interviews, cabaret, columns en live muziek. Publiek is van harte welkom tussen 12.00 en 14.00 uur.Ook het BNN-VARA Radio 1-programma De Nieuws BV, gepresenteerd door Patrick Lodiers en Willemijn Veenhoven, besteedt aandacht aan het Movies that Matter Festival.

Première speelfilm Bram Fischer
Op zondag 26 maart gaat Bram Fischer, de nieuwe speelfilm van regisseur Jean van de Velde (Hoe duur was de suiker, Wit Licht), in première tijdens het Movies that Matter Festival. Peter Paul Muller speelt de Zuid-Afrikaanse advocaat en burgerrechtenactivist Bram Fischer, de raadsman van Nelson Mandela. Hij komt voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen welzijn? De speelfilm is op een later moment bij de VARA op NPO 2 te zien.

Première De Oorlogsrecherche
Op zaterdag 1 april gaat deel 1 van de VARA-documentaireserie De Oorlogsrecherche in première op het festival. Een Nederlands rechercheteam zoekt wereldwijd naar oorlogsmisdadigers. Programmamakers Hetty Nietsch en Daniëlle van Lieshout keken langere tijd mee met dit speciale politieteam en kregen voor het eerst toegang tot een wereld waar buitenstaanders geen weet van hebben. Deel 1 gaat over de oorlog in Syrië. De driedelige serie De Oorlogsrecherche, onder eindredactie van Kees Driehuis, wordt in juni uitgezonden door de VARA op NPO 2.

Vijf films op tv
Gedurende de festivalweek zijn bij de VARA op NPO 2 vijf festivalhighlights te zien: 29 maart om 23.00 uur: documentaire Frame by Frame; 30 maart om 23.00 uur: documentaire Nice People;30 maart om 23.55 uur: documentaire Sounds of Torture;31 maart om 23.00 uur: speelfilm Dheepan (winnaar Gouden Palm);1 april om 23.00 uur: speelfilm Ida (Oscar voor beste niet-Engelstalige film).Kijk voor meer informatie over de films op de agenda van de BNN-VARA perssite.

Movies that Matter
Op het Movies that Matter Festival staan films en documentaires rond mensenrechtenkwesties centraal. Een thema van Amnesty International dat de VARA hoog in het vaandel heeft staan. Op het festival gaat het publiek in gesprek met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten uit de hele wereld. Het festival vindt plaats van 24 maart tot en met 1 april in Den Haag.