Hilversum,
17
november
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

VARA TOONT WINNAAR IDFA PUBLIEKSPRIJS IN 2DOC: SONITA

STRIJDBAAR AFGHAANS MEISJE VERZET ZICH TEGEN UITHUWELIJKING EN JAAGT RAPCARRIÈRE NA

De prijs voor de 18-jarige Sonita uit Afghanistan is 9000 dollar. Zij is een arme, illegale immigrant die leeft in de arme wijken van de hoofdstad van Iran: Teheran. Haar ouders kunnen het geld dat zij oplevert door uithuwelijking goed gebruiken. Sonita’s broer is namelijk nog op zoek naar een vrouw en heeft hier geld voor nodig. Maar Sonita is het niet eens met haar uithuwelijking. Zij wil rapper worden en droomt van een groot publiek. Ondanks dat het illegaal is om als vrouw te zingen of rappen in Iran, jaagt zij haar droom toch na. De 2Doc: Sonita is dinsdag 22 november om 20.30 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Tijdens het filmen van Sonita raakt documentairemaakster Rokhsareh Ghaem Maghami erg betrokken bij het najagen van Sonita’s droom. Ze is bereid Sonita financieel te steunen zodat ze niet terug moet naar Afghanistan om daar alsnog uitgehuwelijkt te worden. Hierdoor jaagt deze documentaire de actuele discussie aan over hoe documentairemakers zich tot hun onderwerp dienen te verhouden. Dit is slechts één van de vele onverwachte wendingen in een spannende tocht vol tegenslagen en successen van een jonge vrouw op zoek naar een eigen weg.

Sonita heeft eerder de publieksprijs gewonnen op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De documentaire wordt daarom dit jaar weer getoond op het festival. Door alle positieve reacties werd de documentaire ook getoond op het prestigieuze Sundance Film Festival, hier won Sonita de ‘Grand Jury Prize.’ In mei 2016 kon men Sonita zien op het Seattle International Film Festival. De reacties waren wederom lovend.