Hilversum,
19
juni
2014
|
13:37
Europe/Amsterdam

VARA-PORTRETSERIE ‘WIJ BLIJVEN VRIENDEN’

Wie zijn eigenlijk de kinderen, die net buiten het veelbesproken Kinderpardon vallen? En welke kinderen liggen ’s nachts wakker van het idee dat hun vriendje of vriendinnetje misschien wel weg moet naar een land dat niet veilig klinkt? Documentaire-producent Een van de jongens én bekende muzikanten als Florian Wolff, de bands F, Only Seven Left, Happy Camper en Handsome Poets hebben zich verenigd. In ‘Wij Blijven Vrienden’ geven zij een gezicht aan de kinderen die net buiten het kinderpardon vallen én aan hun beste vriendjes. Van zaterdag 21 tot en met zondag 29 juni zijn de portretten te zien bij de VARA op Zapp.

Voor kinderen zonder verblijfsvergunning, die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, werd het Kinderpardon in het leven geroepen. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft echter ruim de helft van alle aanvragen voor het Kinderpardon afgewezen. Dat gaat om ongeveer 600 kinderen, die hier in Nederland geworteld zijn. Ze spreken Nederlands, gaan naar een Nederlandse school en hebben hier vrienden. Het land waar hun ouders vandaan kwamen, kennen ze niet of nauwelijks.
Op 5 mei startten o.a. VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de campagne Eerlijk Kinderpardon. Veel burgemeesters én kinderombudsman Marc Dullaert riepen op tot een ruimer Kinderpardon.

Nu is het tijd voor documentairemakers en muzikanten om deze kinderen een gezicht te geven. Op 25 juni komt de campagne Eerlijk Kinderpardon tot zijn climax in een grote slotmanifestatie. In de periode daaromheen portretteert ‘Wij Blijven Vrienden’ de kinderen om wie het gaat en hun vrienden. In elke aflevering leren we de vrienden kennen. Wisselende muzikanten bezingen het verhaal van de betreffende vriendschappen.

In 2012 en 2013 maakte Een van de jongens al de serie ‘Wij Zijn Vrienden’. Ook dit was een serie over bijzondere vriendschappen, bijvoorbeeld in een woongroep of een schippersinternaat. Die filmpjes zijn via www.eenvandejongens.nl/project/wijzijnvrienden terug te zien. Ze geven een indruk van hoe ‘Wij Blijven Vrienden’ er ongeveer uit gaat zien.

‘Wij Blijven Vrienden’ is een coproductie van Een van de jongens en de VARA. Zes afleveringen (vier afleveringen van 7 minuten en twee afleveringen van 3 minuten) + vijf herhalingen, van zaterdag 21 tot en met zondag 29 juni bij de VARA op Zapp.