Hilversum,
17
februari
2017
|
11:15
Europe/Amsterdam

VARA MAAKT DOCUMENTAIRE ‘NAO ’T ZUUJE’ MET PRINS CARNAVAL LEX UITING

DE ECHTE VENLOSE VASTELAOVEND DOOR DE OGEN VAN LEX UITING

Het is de droom van iedere man, of in ieder geval van iedere Limburgse man: Prins Carnaval worden in je eigen stad. Het gebeurde Lex Uiting die vorige week werd uitgeroepen tot de Venlose Prins Carnaval 2017. Samen met Pieter Kuijpers en Rob Hodselmans maakt hij voor de VARA nu de documentaire ‘Nao ’t Zuuje’. Een documentaire over de verbinding en verbroedering, die laat zien wat carnaval, in Limburg ook wel Vastelaovend genoemd, nou écht betekent. En hoe kan dat beter dan door de ogen van het middelpunt van de Venlose Vastelaovend: Prins Carnaval Lex Uiting. In aanloop naar de documentaire bracht hij afgelopen zondag alvast de titelsong ‘Nao ’t Zuuje’ uit. Het nummer staat nu al enkele dagen op nummer 1 in de iTunes top 100 en is al meer dan 300.000 keer bekeken op Facebook.

Lex Uiting: “Ik woon dan misschien in Amsterdam, maar als geboren en getogen Venlonaar zit Limburg en het meest prachtige feest van het jaar diep in mijn vezels. En wie aan Vastelaovend komt, komt aan mij. Dus we gaan 't nog een keer proberen: 't ontkrachten van alle vooroordelen -polonaise lopen, ladder zat worden en vreemdgaan- van deze mooiste Limburgse traditie. In de documentaire laten we zien dat Vastelaovend in de botten zit, vol met traditie, volkscultuur en nostalgie. Een levensfeest dat uit 't hart komt.”

In de documentaire ’Nao ’t Zuuje’ gaan deuren open die tot nu toe altijd gesloten bleven en stapt de kijker letterlijk in de schoenen van Lex Uiting. Hij ontmoet tijdens het grote volksfeest vijf typisch Venlose personages met een eigen verhaal en brengt zo in beeld waar het echt over gaat. Van oudere generaties die lange tradities in stand houden, tot de nieuwe jonge garde die in die tradities stapt en ook nieuwe tradities creëert. 

De documentaire ‘Nao ’t Zuuje’ is een samenwerking van VARA, Pupkin Film, carnavalsvereniging Jocus en Gemeente Venlo. Wanneer de documentaire ‘Nao ’t Zuuje’ wordt uitgezonden, is nog niet bekend.