Hilversum,
31
oktober
2016
|
10:48
Europe/Amsterdam

VARA-DOCU DE MOSKEEMANNETJES VOLGT VRIJWILLIGERS BIJ VEELBESPROKEN MOSKEE

MOSKEE IN ROOSENDAAL PROBEERT ONVERMOEIBAAR EEN BRUG TE SLAAN NAAR NEDERLANDSE BUURTBEWONERS

Wanneer een dood schaap wordt opgehangen op de bouwplaats van de moskee in Roosendaal door felle tegenstanders, besluit de voorzitter van de moskee het roer om te gooien. Een groep vrijwilligers komt met een baanbrekend plan: moslims moeten niet afwachten, maar zelf een brug bouwen naar de Nederlandse samenleving. Onvermoeibaar komen ze met het ene na het andere initiatief. Maar het zit ze niet mee. Veel Nederlandse buurtbewoners zijn wantrouwig. De moskee komt volop in het nieuws wanneer er na de aanslagen in Parijs een poging wordt gedaan om de moskee in brand te steken. Voor de moskeemannetjes is dan de wanhoop nabij. De 2Doc: De Moskeemannetjes is dinsdag 8 november te zien om 22.55 uur bij de VARA op NPO 2.

Documentairemaker Kees Schaap volgt anderhalf jaar lang een groepje vrijwilligers rond de moskee. Via allerlei buurtinitiatieven proberen de vrijwilligers de liefde te winnen van de buurtbewoners, maar dat blijkt niet eenvoudig. Op de sportdagen die ze voor de wijk organiseren komen alleen Marokkaanse kinderen af. Als ze tijdens de Ramadan een etentje organiseren voor de omwonenden krijgen ze kritiek dat er geen vrouwen bij zijn. 

De vrijwilligers richten een buurtpreventieteam op om de omwonenden te helpen hun veiligheid te verhogen. Maar na de brandstichting wordt het team alleen nog ingezet om de moskee 24 uur per dag te bewaken. Camera’s worden geplaatst, deuren gaan op slot, en zo blijft er van de openheid die de gemeenschap nastreeft weinig over. Toch laten de moskeemannetjes zich niet kisten. Aangevoerd door de gevoelige doorzetter Omar blijven ze geloven in het bouwen van een brug naar de Nederlandse samenleving.

Camera en regie: Kees Schaap
Montage: Floor Rodenburg

De Moskeemannetjes is een coproductie van BNN-VARA en Episode One.