02
mei
2013
|
14:16
Europe/Amsterdam

VALERIO ZENO PRAAT NIET MEER

BNN-PRESENTATOR ERVAART IN JE ZAL HET MAAR HEBBEN HOE HET IS OM TE COMMUNICEREN MET EEN STEMCOMPUTER

Spastisch zijn en niet kunnen praten: Je Zal Het Maar Hebben! In het nieuwe seizoen van dit BNN-programma ontmoet Valerio Zeno de 26-jarige Fatih. Doordat de zenuwen in zijn ruggenmerg zijn beschadigd, kan hij zijn spieren moeilijk controleren en is het onmogelijk om te praten. Valerio wil wel eens weten hoe dat is en stapt in zijn speciale rolstoel met spraakcomputer. Hi-tech allemaal, maar een bestelling doen bij de slager valt nog niet mee. In Je Zal Het Maar Hebben ontmoet Valerio Zeno jonge mensen met een aandoening. De één is ermee geboren, de ander heeft er in de loop van z’n leven mee te kampen gekregen. Ondanks hun beperking halen zij het onderste uit de kan en lachen ze het leven tegemoet. Het nieuwe seizoen Je Zal Het Maar Hebben is vanaf 7 mei iedere dinsdag om 21.15 uur te zien bij BNN op 3.

Valerio: 'Inmiddels heb ik zo'n veertig afleveringen Je Zal Het Maar Hebben gemaakt, met tachtig kandidaten. Het blijft ontzettend leuk en leerzaam om met iemand op te trekken die anders in het leven staat dan jij. Regelmatig vraag ik me af hoe ik zelf zou reageren in hun situatie. Ik ben bang dat ik niet zo sterk in mijn schoenen zou staan als zij.'

In de eerste aflevering gaat Valerio op pad met de 23-jarige Rob en de 27-jarige Yvette. Rob is één van de vier mensen op de hele wereld met de ziekte Mizuho. Hierdoor heeft hij een heel gele huidskleur. Yvette weet zelf niet eens meer welke ziektes ze allemaal heeft, het zijn er te veel om op te noemen. Maar dit weerhoudt haar er niet van om zichzelf uit een vliegtuig te laten vallen. In de tweede aflevering ontmoet Valerio Felice (20) en Xavier (27). Felice is vanwege de bacterie meningokokken haar beide benen verloren, maar laat Valerio zien dat ze zeker geen buitenbeentje is! Ze neemt hem mee naar haar autorijles, school, paardrijden en gaat ‘s avonds ook nog met hem op stap. Xavier heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Nadat hij twee keer in een jeugdgevangenis heeft gezeten komen ze er eindelijk achter wat er echt met hem aan de hand is: Xavier heeft PDD-NOS. Hij laat Valerio zien dat hij z'n leven nu weer helemaal op orde heeft en heeft er zelfs een boek over geschreven.

Op jzhmh.bnn.nl vind je alle informatie van de JZHMH'ers, het archief met aandoeningen en al het videomateriaal. Ook kun je hier een pittige test doen: met welke aandoening uit de aflevering zou jij het beste kunnen leven? Kies je voor een uiterlijke afwijking zonder pijn, of voor pijn zonder dat het er gek uitziet? Kies je voor een aangeboren ziekte of een aandoening vanaf je tienerjaren? Doe de test en deel het via Facebook met je vrienden.


Voor meer informatie: BNN Communicatie
Thijs Verheij, 0356268913, thijs.verheij@bnn.nl