Hilversum,
20
maart
2018
|
10:14
Europe/Amsterdam

VADER HOUSSEIN REIST MET SINAN CAN NAAR SYRIË EN VINDT IN EEN GEVANGENENKAMP ZIJN FAMILIE

Beladen hereniging in BNNVARA-documentaire "De verloren kinderen van het Kalifaat" van Sinan Can

Van het één op het andere moment vertrokken de kinderen van Houssein vanuit Nederland naar Syrië. Eerst zijn dochter Meryam in 2013. Een jaar later belandden zijn ex-vrouw en hun 15-jarige zoontje Ilyas in het kalifaat. Houssein bleef machteloos en vol vragen achter. In de documentaire “De verloren kinderen van het Kalifaat” reist Houssein met BNNVARA-programmamaker Sinan Can naar Syrië om in de puinhopen van het kalifaat op zoek te gaan naar zijn familie. Ze bezoeken Raqqa, waar zoon Ilyas als IS-strijder om het leven kwam. En ze trekken langs de Koerdische kampen op zoek naar zijn dochter en haar twee kinderen, allebei geboren in het kalifaat. Na een lange zoektocht en bemiddeling van de autoriteiten sluit Houssein voor het eerst zijn twee kleindochters in de armen en gaat hij in gesprek met zijn dochter. Kan zij hem antwoorden geven op al zijn vragen? De verloren kinderen van het Kalifaat is maandag 26 maart om 21.00 uur te zien op NPO 2. De film gaat op zaterdag 24 maart in première op het Movies That Matter Festival in Den Haag.

Het is voor het eerst dat een Westerse vader in het voormalig kalifaat op zoek gaat naar zijn kinderen en kleinkinderen. Houssein wil met de film zijn kleinkinderen een gezicht geven richting politiek Den Haag in de hoop dat ze naar Nederland mogen komen. De beleidsmakers houden echter vast aan hun standpunt dat ze geen Syriëgangers gaan ophalen. Sinan: “Toen ik Houssein voor het eerst sprak vertelde hij me hoe hij iedere dag met de pyjama van zijn overleden zoon slaapt. Dat greep me zo aan dat ik met hem naar het ex-kalifaat wilde reizen, op zoek naar sporen van zijn familie. Na de ontmoeting met zijn dochter en kleinkinderen zag ik niet alleen een verdrietige vader en wanhopige opa, maar ook iemand die heel strijdbaar is en alles in het werk wil stellen om de terugkeer van zijn kleinkinderen mogelijk te maken.”

Sinan Can maakte eind vorig jaar het tweeluik “In het spoor van IS”, waarin hij de opkomst en ondergang van de Islamitische Staat probeert te verklaren. In 2015 maakte hij samen met Ara Halici de serie Bloedbroeders over hoe hun familie honderd jaar geleden betrokken was bij de Turkse massamoord op de Armeniërs. In 2016 ontving hij de Journalist voor de Vrede-prijs voor zijn werk De Arabische storm.

“De verloren kinderen van het Kalifaat” is geregisseerd door Jochem Pinxteren. Redactie: Danielle van Lieshout.