Hilversum,
08
januari
2018
|
15:53
Europe/Amsterdam

GEWONE MENSEN CENTRAAL IN NIEUWE DOCUSERIE TYPISCH...!

BNNVARA en EO gaan buurten in Nederland. Vanaf maandag 22 januari, 19:20 op NPO 2.

In de gloednieuwe dagelijkse documentaire-serie Typisch…! volgen BNNVARA en de EO de levens van gewone mensen in een buurt ergens in Nederland. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit? Een jaar lang zien we op NPO 2 iedere drie weken, in een serie van twaalf afleveringen, een uniek portret van een andere buurt; van villawijk tot boerendorp en van volkswijk tot vinex. De EO en BNNVARA vullen de serie om en om in. BNNVARA trapt op 22 januari af met een serie verhalen over de bewoners uit een van de armste èn gezelligste buurten van Nederland: Wielenpôlle in Leeuwarden. Daarna neemt de EO het over door de levens te portretteren van de inwoners van Tuinzigt, een volkswijk in het Breda. Typisch…! is vanaf 22 januari van maandag tot en met donderdag rond 19.20 uur te zien bij BNNVARA en de EO op NPO 2.

Arm of rijk, gezond of ziek, populistisch of elitair, laag of hooggeschoold, geboren Nederlander of immigrant, gelovig of ongelovig, Randstedeling of plattelander. Soms lijkt het wel of Nederland alleen nog maar bestaat uit kloven en tegenstellingen. Het nieuws wordt veelal gedomineerd door uitschieters en extreme tegenpolen. Maar wat weten we nu eigenlijk echt over de levens van anderen? En als we goed naar elkaar kijken, zien we dan niet juist meer overeenkomsten dan verschillen? De camera’s van Typisch..! bewegen zich door het alledaagse bestaan in Nederland buurten en geven zo stem aan de mensen die niet in de krant staan of hun stem laten horen aan de talkshowtafel.

Wielenpôlle en Tuinzigt

Wielenpôlle in Leeuwarden behoort tot de armste wijk van Nederland en staat dan ook geregeld op alle lijstjes als het gaat over werkloosheid, schulden, en criminaliteit. Op papier ver van ideaal zou je zeggen, maar er heerst een grote saamhorigheid en er hangen nog touwtjes uit de brievenbus. Wie zijn de mensen achter die cijfers die we in de krant lezen? Leef mee met de bewoners van Wielenpôlle en zie hoe ze er, met elkaar, altijd iets van proberen maken.

Tuinzigt is een typische volkswijk in Breda. De bewoners worden door de andere Bredanaars ook wel Tuig-zigters genoemd. De wijk heeft zeker een reputatie. Maar de laatste jaren gaat het de goede kant op. Hoe moeilijk dat soms ook is. En hoe klein de middelen ook zijn.

Uitzendingen

De serie wordt vier dagen per week uitgezonden en telt in het voorjaar 72 afleveringen en in het najaar 60. Aansluitend aan Typisch Wielenpôlle en Typisch Tuinzigt, zijn beide wijken in maart het decor van een serie uitzendingen rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Het schema ziet er als volgt uit:

Vanaf maandag 22 januari à Typisch Wielenpôlle Leeuwarden(BNNVARA)

Vanaf maandag 12 februari à Typisch Tuinzigt Breda (EO)

Vanaf maandag 5 maart à Typisch Verkiezingen (BNNVARA en EO)

Vanaf maandag 26 maart à Typisch Kleiburg Amsterdam Zuid-Oost (BNNVARA)

Vanaf maandag 16 april à Typisch Tubbergen (EO)

Vanaf maandag 7 mei à Typisch Overvecht Utrecht (BNNVARA)

--------------------------

Neem voor interviewverzoeken of het opvragen van kijklinks contact op via onderstaande gegevens:

Leonie Kruisinga

Communicatieadviseur BNNVARA

06-41259573

Leonie.Kruisinga@bnnvara.nl

Cornelis Vlot

Communicatieadviseur EO

06-21573127

cornelis.vlot@eo.nl