Hilversum,
01
maart
2023
|
11:46
Europe/Amsterdam

TOPSPORTERS OPENHARTIG OVER GEVOLGEN PRESTATIEDRUK IN NIEUWE PODCAST ERIK DIJKSTRA

Voor negen grote individuele topsporters heeft druk een groot effect gehad op de manier waarop zij hun sportcarrière hebben beleefd. Ze gaan met Erik Dijkstra in gesprek in de nieuwe podcastserie: ‘DRUK In het hoofd van Kampioenen’. Epke Zonderland had last van depressieve klachten voorafgaand aan de Olympische Spelen in Tokio. Kiki Bertens ging over haar nek van de spanning tijdens haar debuut op Roland Garros. En Niek Kimmann was na de Olympische Spelen in Tokio zo klaar met de schijnwerpers dat hij zijn fiets even liet staan en overwoog te stoppen.

Met topsporters gaat het heel vaak over het lijf, maar veel te weinig over wat er omgaat in het hoofd. Daar wil presentator en sportjournalist Erik Dijkstra wat aan doen. In de podcast ‘DRUK’ duikt hij in het hoofd van negen van de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap. Hij vraagt hen hoe ze omgaan met de mentale druk die hoort bij sport op het allerhoogste niveau. Dat werpt een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties. Luister de podcast ‘DRUK: In het hoofd van kampioenen’ vanaf 1 maart elke woensdag via je favoriete podcast-app, de NPO Radio-1 website, de NPO Radio 1-app of de NPO Luister-app. Op 1 maart verschijnen aflevering 1 en 2, daarna wekelijks een nieuwe. 

In de podcast spreekt Erik Dijkstra met Femke Heemskerk (zwemmen), Kiki Bertens (tennis), Henk Grol (judo), Annemiek van Vleuten (wielrennen), Epke Zonderland (turnen), Niek Kimmann (BMX), Suzanne Schulting (shorttrack), Anouk Vetter (atletiek) en Jan Smeekens (schaatsen).

Erik Dijkstra: ‘Alle negen topsporters die we spreken, hebben in hun carrière in grote mate geleden onder de druk die bij topsport komt kijken. Zo vertelt Niek Kimmann dat hij op trainingen niet in zijn wereldkampioensshirt durfde te fietsen, omdat hij zo bezig was met hoe dat op teamgenoten zou afstralen. Daarmee is deze podcast ook zeker niet alleen voor sportliefhebbers interessant. Juist ook voor andere mensen, die het allerbeste uit zichzelf naar boven willen of moeten halen. Het gaat echt over het mentale element van druk.’

Luister aflevering 1 en 2 van ‘DRUK’ hier.