Hilversum,
11
november
2019
|
15:51
Europe/Amsterdam

SYNAPS VINDT BEWIJS VOOR ACTIVITEITEN NOORD-KOREAANS “BUREAU 39”

Het nieuwe onderzoeksplatform voor buitenlandjournalistiek van BNNVARA, Synaps, heeft een database in handen gekregen waaruit voor het eerst onomstotelijk vast komt te staan wat het Noord-Koreaanse “Bureau 39” doet om geld te verdienen voor het regime van leider Kim Jong Un, onder meer om zijn nucleaire programma te financieren. “Bureau 39” was bekend van verhalen van Noord-Koreaanse vluchtelingen, maar hard bewijs was er nog niet voor de buitenlandse activiteiten van het bureau. Vanavond, in de eerste uitzending van Synaps, om 20:25 bij BNNVARA op NPO 2, vertelt presentator Sinan Can meer over dit databestand en laat hij zien hoe de hoofdstad Pyongyang geheel in dienst staat van de Kim-dynastie. 

Via Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, kreeg Synaps het databestand in handen. Het is een door het regime zelf opgestelde administratie van alle 2,1 miljoen volwassen inwoners van de hoofdstad Pyongyang, bedoeld om de eigen bevolking in de gaten te houden. Uit de gegevens blijkt dat ten minste 3000 mensen werken voor bedrijven en departementen die geld moeten verdienen voor de Grote Leider. Het bestand toont onder andere aan dat Noord-Korea actief betrokken is bij de productie van zwaar verslavende drugs zoals christal meth. 

Remco Breuker: “Dit bestand is de Steen van Rosetta van Noord-Koreastudies. Opeens heb je een overvloed aan feiten in handen, in plaats van speculaties gebaseerd op verhalen van vluchtelingen en toeristen. Als je grip wilt krijgen op Noord-Korea’s wapenproductie, moet je eerst inzicht krijgen in de manieren waarop het regime zijn geld verdient. Dit bestand maakt dat mogelijk, omdat het in detail laat zien wat de activiteiten zijn van Bureau 39.”

Synaps is het nieuwe platform voor onderzoeksjournalistiek uit het buitenland van BNNVARA. Behalve op televisie maakt het collectief van onderzoeksjournalisten van Synaps ook podcasts en beheert het online kanalen. Elke nacht van zaterdag op zondag, tussen 1:30 en 2:00 is Synaps te beluisteren op NPO Radio 1.