28
oktober
2014
|
17:00
Europe/Amsterdam

SOPHIE NEEMT UNIEKE KIJK ACHTER GESLOTEN DEUREN JEUGDINRICHTING

WIJ ZITTEN VAST VANAF VRIJDAG NIEUW BIJ BNN OP NPO 3

Minderjarig, veroordeeld voor een strafbaar feit, maar uiteindelijk toch weer klaargestoomd worden voor een tweede kans in de maatschappij. De 8-delige BNN-serie Wij Zitten Vast laat zien waar je als jongere, na het plegen van een ernstig delict, terecht komt. Sophie Hilbrand heeft maandenlang kunnen meekijken in een Justitiële Jeugdinrichting. Een unieke ervaring aangezien hier nog nooit eerder camera’s voor zo’n lange periode zijn toegelaten. Ze ontmoet de jongeren die achter slot en grendel zitten en praat met hen over het verleden, het heden en de toekomst. Hebben ze spijt van hun misdaad? Komen ze in de inrichting tot nieuwe inzichten? En hoe denken ze hun leven straks weer op te pakken? Sophie ontdekt dat deze jonge criminelen niet alleen vast zitten achter tralies, maar ook vast zitten in hun eigen leven. Wij Zitten Vast geeft een unieke kijk binnen de gesloten deuren van een Jeugdinrichting. Wij Zitten Vast is vanaf 31 oktober iedere vrijdag om 21:25 uur te zien bij BNN op NPO 3.

Sophie duikt in een wereld die tot nu toe verborgen is gebleven voor de buitenwereld. De afgelopen maanden is ze geconfronteerd met korte lontjes, angst voor vrijlating, onzekerheid, gemis en agressie, maar ook nieuwe kansen en hoop op een nieuw begin. Sophie: ‘Mijn maanden in de jeugdinrichting waren erg interessant omdat het elke dag anders was. Elke jonge gedetineerde heeft andere redenen om zijn delict te plegen en de aanpak in de inrichting werkt soms wel en soms totaal niet. Sommige jongeren huilen omdat ze vastzitten en anderen halen hun schouders ervoor op. We hebben er allemaal een mening over, maar in Wij Zitten Vast voel je het ingewikkelde dilemma tussen jonge criminelen behandelen of hard aanpakken. Deze serie is dus niet alleen rete-spannend, maar levert ook stof tot discussie op.’

In de eerste aflevering volgt Sophie de 19 jarige Rayandro die sinds zijn veertiende vastzit voor verschillende delicten. Op het moment dat Sophie hem ontmoet moet hij nog ruim een jaar van zijn straf uitzitten. Rayandro vertelt dat hij wil breken met de criminele familietraditie, maar merkt hoe moeilijk dat voor hem is. Hoewel hij zich binnen de instelling positief ontwikkelt, heerst er bij de begeleiding twijfel of hij het buiten gaat redden.

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie
Marloes van Grotel, 035-6555321, marloes.van.grotel@bnnvara.nl