19
november
2015
|
14:03
Europe/Amsterdam

SOPHIE HILBRAND, MILOUSKA MEULENS EN ELENA LINDEMANS IN ‘NEDERLAND WORDT GROEN’

VARA-PROGRAMMA TELT AF NAAR KLIMAATTOP IN PARIJS

Het bruist in Nederland van de groene ideeën. Voorafgaand aan de klimaattop in Parijs inventariseert Sophie hoe groen Nederland is. Dit doet zij live vanaf Rotterdam Centraal Station, waar de studio van ‘Nederland wordt groen’ staat. Elke dag presenteren drie mensen in de studio hun groene initiatief aan een deskundige jury. Wie aan het einde van de week het groenste idee heeft, wint de duurzaamheidsprijs. Hij of zij mag mee met de Nederlandse delegatie naar de top in Parijs. Dit alles is te zien vanaf maandag 23 november, vijf werkdagen om 19.20 uur bij de VARA op NPO 2.

De deskundige jury bestaat uit Maurits Groen (volgens dagblad Trouw de meest duurzame Nederlander), Daan Weddepohl (bedenker van Peerby, die je in staat stelt om spullen te lenen in je buurt in plaats van ze aan te schaffen) en RTL-weervrouw en ambassadeur van de dag van de duurzaamheid Helga van Leur. Milouska en Elena gaan bovendien met de camera kijken hoe de initiatieven in de praktijk werken. De initiatieven gaan elke keer om een bepaald thema, zodat ze goed vergeleken kunnen worden. De thema’s zijn: energie, afval, vervoer, voedsel, en wonen. Een paar voorbeelden van initiatieven: een huis dat volledig zelfvoorzienend is en dus niet aangesloten is op het elektriciteitsnet of de waterleiding en meubels uit een 3D-printer zonder dat je plastic nodig hebt.

Daarnaast geven BN’ers in deze week tips hoe je groener kunt leven.

NPO Groen-app
Het programma ‘Nederland wordt groen’ is gekoppeld aan NPO Groen, een initiatief van de NPO om met het oog op de veranderende wereld een voortrekkersrol te spelen op het gebied van groener leven. De NPO Groen-app daagt je uit om je impact op het milieu te verminderen. Accepteer uitdagingen, hou ze een week vol en ontdek wat je hebt bespaard. Hoeveel water bespaar je als je korter doucht? Hoeveel elektriciteit scheelt het als je de droger niet gebruikt? De NPO Groen-app helpt je om elke week een beetje ‘groener’ te leven.

Over NPO Groen
‘Nederland wordt groen’ is een onderdeel van NPO Groen. De wereld ziet er over 25 jaar anders uit dan nu. Talloze innovaties op het terrein van economie, mobiliteit, communicatie, voedselvoorziening en energie gaan ons leven radicaal veranderen. Dat moet ook wel want als we niet innoveren, hebben we met straks 9 miljard inwoners niet genoeg aan deze planeet. De toekomst moet groen en duurzaam zijn om de volgende generatie een hoopvol perspectief te bieden.

Het programma wordt geproduceerd door Skyhigh TV.

Voor meer informatie: www.npo.nl/groen