28
april
2015
|
11:37
Europe/Amsterdam

SOPHIE HILBRAND EN WALDEMAR TORENSTRA DAGEN BEKENDE GEZINNEN UIT IN ‘NEDERLAND WORDT GROEN’

VARA-PROGRAMMA OP NPO 1 IS ONDERDEEL VAN NPO GROEN In het programma ‘Nederland wordt groen’ dagen Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra drie bekende huishoudens uit een week lang zo groen mogelijk te leven. Presentatrice Anita Witzier, dj Gerard Ekdom en zanger Frans Duijts storten zich met hun voltallige gezin op deze uitdaging. Welk gezin uiteindelijk de meeste groene punten behaalde en wie zo fanatiek werd dat zelfs de hond vegetarisch moest gaan eten, is te zien op zondag 17 mei om 21.05 uur bij de VARA op NPO 1. Het programma wordt geproduceerd door Skyhigh TV.

Sophie en Waldemar gaan niet alleen aan de slag met bekende gezinnen, maar roepen iedereen op mee te doen met deze groene week. Ze zijn trots dat ze zijn gevraagd samen deze speciale show te presenteren. Sophie Hilbrand: ‘Duurzaamheid is een onderwerp dat ons al lange tijd bezighoudt. Maar wat ons ook bezighoudt, is de moeite die het kost om echt je gedrag aan te passen. Doe die kraan even uit als je je tanden poetst! Hoezo zit de oplader nog in het stopcontact? Neem jij voor dat kleine stukje de auto? We weten wel hoe we ons beter kunnen gedragen, maar het is ook gezeik.’ Waldemar Torenstra: ‘Omdat het wel belangrijk is, willen wij graag dit programma maken. Om een stoomcursus te geven en ook om te laten zien dat het niet alleen in eerste instantie moeite kost, maar ook echt wel wat oplevert.’

Of het nu gaat om water, energie, afval, vervoer of voedsel: met een beetje extra besef kan iedereen zelf eenvoudig bijdragen aan een duurzamere wereld. Zo wordt gezegd. Of dat allemaal écht zo makkelijk gaat, zullen Frans, Anita en Gerard samen met hun gezin ontdekken. Zij doen een week lang hun uiterste best om ‘groener’ te leven dan ze ooit hebben gedaan. Dat betekent een week lang de verwarming laag, de stekker uit de wasmachine, de droger én de afwasmachine, zeven dagen geen vlees, geen spelletjes op de I-pad en de auto laten staan. Wie is een echte bikkel en bespaarde het meeste water door zo kort mogelijk te douchen? Wie zette de verwarming overdag nog maar op 17 graden? En wie werd zo fanatiek dat zelfs de hond vegetarisch moest gaan eten?

NPO Groen-app
Het programma ‘Nederland wordt groen’ is onderdeel van NPO Groen, een initiatief van de NPO om Nederland bewuster te maken. Op 17 mei wordt ook een speciale NPO Groen-app gelanceerd. Deze app geeft volop tips en informatie en daagt de gebruiker uit om een week ‘groener’ te leven. De app biedt dertig uitdagingen: een week lang maar drie minuten douchen in plaats van tien of een week de trap nemen in plaats van de lift. De uitdagingen kan de deelnemer op social media delen met vrienden. Tussentijds wordt de app-gebruiker bijgepraat over de positieve impact van het nieuwe gedrag en krijgt hij/zij motiverende en inspirerende videoboodschappen van bekende Nederlanders.

Over NPO Groen
‘Nederland wordt groen’ is een onderdeel van NPO Groen. De wereld ziet er over 25 jaar anders uit dan nu. Talloze innovaties op het terrein van economie, mobiliteit, communicatie, voedselvoorziening en energie gaan ons leven radicaal veranderen. Dat moet ook wel want als we niet innoveren, hebben we met straks 9 miljard inwoners niet genoeg aan deze planeet. De toekomst moet groen en duurzaam zijn om de volgende generatie een hoopvol perspectief te bieden. Wat nodig is, is participatie en betrokkenheid van het publiek. NPO Groen wil handvatten bieden voor iedereen. Positief en dichtbij. De publieke omroep kan en wil hier een voortrekkersrol nemen: met een grote variatie aan programma’s bereikt de NPO wekelijks ruim 80 procent van de samenleving.

Voor meer informatie: www.npo.nl/groen