07
april
2014
|
11:43
Europe/Amsterdam

SOPHIE HILBRAND EN ARIE BOOMSMA ZEGGEN DAG TEGEN (CYBER) PESTEN

BNN EN KRO MAKEN PROGRAMMA OVER PESTEN

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat cyberpesten steeds vaker voorkomt en dat de impact op het leven van gepeste scholieren vele malen groter is dan ‘gewoon’ pesten. Opmerkingen en foto's verspreiden zich online razendsnel, zijn voor iedereen zichtbaar en gaan nooit meer weg. In Dag Tegen Pesten van BNN en KRO brengen Arie Boomsma en Sophie Hilbrand dit jaar de indrukwekkende verhalen van scholieren die gepest worden via internet. Tim Hofman bezoekt enkele slachtoffers en leidt een experiment, waarbij geregistreerd wordt hoe jongeren reageren op een pestsituatie. De thema-avond Dag Tegen Pesten van BNN en KRO is dinsdag 15 april vanaf 21.00 uur te zien op 3. Later op de avond, om 23.05 uur zendt BNN de documentaire Cyber Bully uit, over cyberpesten in Amerika.

Cyberpesten gaat verder, daar waar gewoon pesten ophoudt. In ‘Dag Tegen Pesten’ vertellen scholieren die gepest worden via internet hun indrukwekkende verhalen. Sophie Hilbrand en Arie Boomsma praten met pesters, slachtoffers, ouders en deskundigen. Ze belichten het bestaan van de zogeheten ‘haat-apps’ waarmee scholieren elkaar anoniem kunnen pesten. In de studio vertellen Anita Witzier en Coosje Smid hoe pesten hun leven ingrijpend veranderde. Verder praat verslaggever Tim Hofman met meiden waarvan naaktfoto’s tegen hun wil werden rondgestuurd, maar ook met de verspreiders van dit soort foto’s. KRO-presentator Arie Boomsma: "Pesten is van alle tijden. Maar de manier waarop het gebeurt verandert voortdurend. Onze uitzending gaat over cyberpesten. Moeilijk te doorgronden, lastig te stoppen. Daarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden." BNN-presentator Sophie Hilbrand: “Vaak doorzien de pesters niet wat voor een blijvende schade ze aanrichten, bij cyberpesten zien zij nog minder wat de reactie is van hun slachtoffers. Slachtoffers krijgen een valse start in hun jonge jaren, waar ze nog lang last van hebben. Daarom proberen we de kijkers bewust te maken van de gevolgen van cyberpesten.”

Het NCRV-programma Zapplive stelt in de middag het onderwerp ‘Pesten’ bij de kinderen in de studio al aan de kaak. Later op de avond zendt BNN de Amerikaanse documentaire Cyber bully uit. Steeds meer mensen worden op het internet of op hun mobiele telefoon gepest. Deze pesterijen hebben grote gevolgen voor de mensen die hier slachtoffer van zijn. De verhalen van de slachtoffers van het cyberpesten zijn hartverscheurend, zoals het gesprek met Tina Meier. Haar dertienjarige dochter Megan Meier was slachtoffer van cyberpesten en pleegde op dertienjarige leeftijd zelfmoord.

Waar de uitzending op tv stopt, gaat Dag Tegen Pesten online verder. Op het forum van de site www.dagtegenpesten.nl kunnen bezoekers meepraten over pesten. Kijk voor beeldmateriaal op pers.kro.nl.

Voor meer informatie:
BNN Communicatie, Maryam Sebbar, tel: 035-6462080, maryam.sebbar@bnnvara.nl
KRO Communicatie, Reinder van Dijk, tel: 035-6713533 / 06-46 507144, reinder.vandijk@kro-ncrv.nl