Hilversum,
29
mei
2019
|
10:30
Europe/Amsterdam

SOPHIE HILBRAND BEZOEKT OPSTANDELINGEN DIE STRIJDEN TEGEN LOKAAL BESTUURLIJK ONRECHT

NIEUW BNNVARA-PROGRAMMA OPSTANDELINGEN OVER CONFLICTEN TUSSEN BURGERS EN BESTUURDERS OP NPO 2

In het nieuwe programma Opstandelingen bezoekt Sophie Hilbrand buurten en dorpen waar bewoners zich het slachtoffer voelen van voortdurend bestuurlijk onrecht en in conflict zijn met het lokale bestuur of met elkaar. Iedere aflevering draait om een lokaal conflict. Sophie probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Opstandelingen is vanaf woensdag 19 juni om 20.30 uur wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

In de eerste aflevering, Boze Bergers, keert Sophie terug naar haar eigen geboorteplaats, de kustplaats Bergen in Noord-Holland. Het is een plek waar van oudsher kunstenaars en vooral mensen met geld zich vestigen, maar waar sinds enige jaren burgers en bestuurders met elkaar in conflict zijn. De conflicten lopen zo hoog op, dat vier lokale actiegroepen Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken hebben gevraagd om in te grijpen.

De conflicten escaleerden in 2015 toen stukadoor Fred Vos met zijn gezin uit zijn huis werd gezet. Vos woonde, net als zijn vader, in een verbouwde kippenschuur. Volgens Fred werd die situatie al tientallen jaren gedoogd, net zoals zoveel andere illegale bebouwingen in Bergen worden toegestaan of gelegaliseerd. Voor Fred en zijn gezin was er geen clementie. Vos vocht terug en richtte de Facebookgroep 'Samen Bergen Verzetten' op. Mensen met juridische- en onderzoekskwaliteiten en mensen met vergelijkbare ervaringen meldden zich. Al snel ontstond een verzetsbeweging die zich tot doel stelde om de corruptie en willekeur van de gemeente aan de kaak te stellen. Ambtelijke uitglijders en misstanden worden genadeloos ten toon gespreid en de Facebookgroep schuwt de harde persoonlijke aanpak niet. Vooral niet tegen hun burgemeester Hetty Hafkamp.

Eén wethouder werd door de groep al ten val gebracht en een corrupte topambtenaar werd ontmaskerd. Fred Vos gaat door: “Totdat het bestuur van de gemeente Bergen eindelijk weer gezond is”, zegt hij. De Burgemeester laat in een gesprek met Sophie duidelijk blijken, niet te spreken te zijn over de werkwijze van de groep: “Wat ik er erg aan vind, is dat deze mensen er ook prat op gaan dat zij zich tot doel hebben gesteld om mensen kapot te maken. Dat vind ik heel zorgelijk, dat dat je levensdoel wordt", aldus de burgemeester.

Verder in het seizoen van Opstandelingen duikt Sophie in lokale conflicten rondom de Loosdrechtse Plassen, de Zeeuwse gemeente Veere en de Haagse wijk Duindorp.