Hilversum,
16
oktober
2019
|
15:35
Europe/Amsterdam

SLACHTOFFER SEKSUEEL MISBRUIK GAAT IN GESPREK MET DADER IN ‘2DOC: NIKS AAN DE HAND’

Van haar 4e tot haar 13e jaar werd Miranda (47) seksueel misbruikt door haar tien jaar oudere neef. Met grote regelmaat nam hij haar mee naar het bos waar hij haar misbruikte. In BNNVARA’s ‘2Doc: Niks aan de Hand’ vertelt Miranda hoe ze als kind het misbruik kon doorstaan, hoe en waarom ze het voor iedereen verborgen hield en op welke manieren het ruim 30 jaar later haar leven nog steeds beheerst. In de documentaire is te zien hoe Miranda de ultieme confrontatie aangaat met de dader, haar neef. Zij stelt hem de vragen waar ze al die jaren mee heeft rondgelopen, in de hoop antwoorden te krijgen die haar verder helpen. ‘2Doc: Niks aan de Hand’ is op maandag 28 oktober om 20.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Hoe begon het? Welke methoden gebruikte de neef om haar te laten doen wat hij wilde? Hoe verantwoordde hij dat aan zichzelf? Welke rol speelde Miranda in zijn leven? En wat vindt hij ervan dat ze hem nooit heeft aangegeven? Het zijn vragen die Miranda stelt aan de man die haar leven overhoopgooide. Ook wil ze weten of het feit dat hij zelf seksueel misbruikt werd, van invloed was op wat hij met haar deed. In ‘Niks aan de Hand’ ontvouwt zich een verhaal dat laat zien waarom alle betrokkenen ‘levenslang’ hebben en niemand van hen in staat bleek het misbruik te stoppen.

Regisseur Heleen Minderaa: “In ‘Niks aan de Hand’ probeer ik het buitengewoon complexe web te laten zien waarin alle betrokkenen van seksueel misbruik vastzitten. Niet alleen de dader en het slachtoffer, maar ook de mensen eromheen. Ik hoop dat deze documentaire zal bijdragen aan inzichten die nodig zijn om kinderen dit lot te besparen.”

De documentaire ‘Niks aan de Hand’ is onderdeel van een crossmediaal project. Naast deze film komt op 28 oktober ook de informatieve en verdiepende website niksaandehand.com online, waar experts in korte interviews reflecteren op de film en inzichten geven die helpend zijn voor slachtoffers en plegers.

‘2Doc: Niks aan de Hand’ is geproduceerd door Moondocs.