SINAN CAN LANCEERT PLATFORM VOOR BUITENLANDJOURNALISTIEK: SYNAPS
Synaps opent met reportage over het regime van Kim Jong Un
Sinan Can en zijn team lanceren het nieuwe onderzoeksjournalistieke platform Synaps. Een platform dat kijkers, luisteraars en volgers via verschillende kanalen verhalen vertelt over het buitenland. Op 11 november opent Synaps met een reportage over Noord-Korea. Voor het eerste verhaal kreeg de redactie een database uit Noord-Korea in handen die inzichtelijk maakt hoe de hoofdstad Pyongyang volledig in dienst staat van de Grote Leider. De korte documentaire over Noord-Korea is 11 november om 20.25 uur te zien in Synaps bij BNNVARA op NPO 2. Zoals bij ieder onderzoek van Synaps zijn uitzendingen en publicaties geen eindstation: de redactie blijft verhalen aanvullen op YouTube, Instagram, in podcasts en in print. Ook heeft eindredacteur Thomas Loudon in Synaps op NPO Radio 1 iedere zaterdagnacht tussen 1.30 tot 2.00 uur een gesprek met een gast over een belangrijk buitenlands onderwerp.
Onderzoeksjournalist en presentator Sinan Can: "Een synaps is een verbindingsplaats in het menselijk lichaam waar overdracht van informatie plaatsvindt. Daar komt de naam vandaan. Het platform is een collectief van researchers en makers dat op zoek is naar verbindingen tussen dingen die in de wereld gebeuren. We gaan op zoek naar nieuwe stemmen en invalshoeken, verhalen die nieuws zijn, maar nog niet in het nieuws komen. We blijven graven. Synaps is nooit af."
Sinan Can (1977) maakte voor BNNVARA eerder onder andere de documentaireseries Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië, Bloedbroeders, De Arabische Storm, In het spoor van IS en Sinan zoekt de klas van Elias. In 2017 ontving hij de prijs 'Journalist voor de Vrede' en in 2018 kreeg hij als 'Vredesheld' de PAX Duif. In 2019 nam hij de Van Praagprijs in ontvangst.