Hilversum,
16
maart
2023
|
15:40
Europe/Amsterdam

SAHIL PORTRETTEERT VLUCHTELINGEN EN ACHTERBLIJVERS IN ‘FIGHT OR FLIGHT’

Over de hele wereld zijn eindeloos veel conflicten. Hoe is het om daarin op te groeien? En wat doe je als je voor het dilemma ‘vechten of vluchten’ komt te staan? In de nieuwe BNNVARA-serie ‘Fight or Flight’ portretteert Sahil Amar Aïssa iedere aflevering twee mensen die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied. De één vluchtte naar Nederland om te proberen een nieuwe toekomst op te bouwen, de ander bleef achter om daar te strijden voor een beter bestaan. Hoe anders zijn hun levens gelopen na dat cruciale besluit en hoe gaat het nu met ze? Sahil onderzoekt de impact van deze fundamentele keuzes en zoekt zowel de gevluchten als de achtergebleven personen op. Hij reist daarvoor onder meer af naar Armenië, Colombia en Gaza. Hoe is het om alles achter te laten voor een betere toekomst? En hoe voelt het wanneer je dierbaren naar het buitenland vertrekken terwijl jij degene bent die achterblijft in een oorlogsgebied? ‘Fight or Flight’ is vanaf 28 maart iedere dinsdag om 22:00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Sahil: "Ik heb dit programma bedacht uit de frustratie dat er zo veel onbegrip en onwetendheid heerst over vluchtelingen. Het menselijke verhaal ontbreekt in het debat. Of je nu politiek, sociaal, economische of oorlogsvluchteling bent, je hebt het recht om je verhaal te doen. Want nu doen politici, journalisten en columnisten dat voor hen. Terwijl je het fenomeen van vluchten pas écht goed begrijpt als je het persoonlijk maakt. Daarom is 'Fight or Flight’ het belangrijkste programma dat ik tot nu toe heb gemaakt." 

In de eerste aflevering duikt Sahil in het verhaal van Aelaf, Ashraf en hun neefje Azeez. Aelaf en Ashraf waren nog kinderen toen ze met hun moeder voor IS uit hun geboortestad Mosul in Irak moesten vluchten. Hun neefje Azeez bleef het grootste deel van de bezetting door IS wel in Mosul achter. Nu IS is verslagen, reist Sahil samen met Aelaf en Ashraf voor het eerst sinds acht jaar terug naar Mosul voor een hereniging met Azeez. Wat herkennen zij nog in hun geboortestad? En hoe is het leven daar veranderd sinds zij er zijn vertrokken? Aelaf en Ashraf komen erachter in een emotioneel weerzien met het leven dat zij achter zich hebben moeten laten.

Bekijk hieronder de eerste beelden

download
Fight or Flight - trailer