Hilversum,
14
december
2018
|
14:29
Europe/Amsterdam

RYANNE VAN DORST OP ZOEK NAAR MYSTERIE VAN DE NACHT

IN GESPREK MET MENSEN DIE 'S NACHTS NIET WILLEN OF KUNNEN SLAPEN IN NIEUW PROGRAMMA 'NACHTDIEREN'

De nacht is voor veel mensen een periode om op te laden na een drukke werkdag of te herstellen van een avondje in de kroeg. Toch brandt er in sommige huizen in Nederland nog steeds licht en dwalen andere mensen op straat, terwijl de rest van het land al lang op één oor ligt. Wie zijn deze mensen? En waarom zijn ze nog wakker? Kunnen ze niet slapen of wíllen ze niet slapen? In het nieuwe BNNVARA-programma Nachtdieren onderzoekt Ryanne van Dorst het mysterie van de nacht. Zodra de klok twaalf slaat trekt ze met haar Mustang door de straten van Nederland op zoek naar mensen die nog wakker zijn. Tijdens haar nachtelijke ontdekkingstocht stuit ze op hilarische en ontroerende ontmoetingen met de meest uiteenlopende types. Van nachtsporters tot kunstenaars en van straatjutters tot mensen met slaapproblemen. Nachtdieren is vanaf dinsdag 8 januari om 21.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Ryanne van Dorst: "Wanneer de dagelijkse sleur stilligt en de mensen aan het slapen zijn, krijg ik een enorm gevoel van vrijheid. Het idee dat alles kan. Ik wil weten wat mensen met deze vrijheid doen. Of zijn er mensen die juist een gevangene van de nacht zijn?"

In de eerste aflevering van Nachtdieren gaat Ryanne op onderzoek uit in haar eigen geliefde stad, Rotterdam. Ze rijdt door verlaten straten, struint langs de kades van de Rotterdamse haven en belt aan bij woningen. Zo raakt ze aan de praat met visser Mehmet die in het holst van de nacht op jacht gaat naar zeldzame vissen, en loopt ze een man tegen het lijf die tot in de late uurtjes op zoek gaat naar snelle liefde in het park. Ook ontmoet ze Frans, die na een moeilijke scheiding in de schuldsanering is geraakt en nu noodgedwongen in de nacht op zoek gaat naar spulletjes om te verkopen.

In de tweede aflevering is Ryanne in Amsterdam. Ze loopt een daklozenopvang binnen en spreekt met vrijwilligers en daklozen over hun nachtelijk bestaan en hoe ze op deze plek terecht zijn gekomen. Ook ontmoet ze de Belgische kunstenaar Kristof die vanwege de liefde naar Nederland is verhuisd en het liefst slaapt tijdens de middaguurtjes. Tijdens haar tocht komt ze een kerk tegen die gek genoeg midden in de nacht open blijkt te zijn. Ze praat met de kerkgangers over de speciale nachtdiensten en hun bijzondere associatie met het kwaad dat in de nacht huist.

Voor meer informatie: BNNVARA Communicatie
Jennifer Blaas, 06-14499290 , Jennifer.Blaas@bnnvara.nl