17
februari
2016
|
10:05
Europe/Amsterdam

RUSSISCHE WAPENINDUSTRIE NOG STEEDS OP ZUID-AS

Rambam duikt in Russische brievenbusbedrijven

In de uitzending van vanavond onderzoekt Rambam een aantal Russische bedrijven, gevestigd in Nederland, die gelinkt zijn aan de bouw van en handel in de BUK-raket. De Rambam-redactie laat zien hoe onder meer een subdivisie van de Russische wapenhandelaar Rostec nog altijd ongestoord kantoor houdt in Nederland met de bijbehorende belastingvoordelen. En dat terwijl de directeur van het bedrijf Sergey Chemezov inmiddels op de Europese Sanctielijst staat. Rambam zou Rambam niet zijn als zij de politiek niet direct om uitleg vagen en het Nederlandse volk confronteren met deze duistere financiële constructie.

Rambam woensdag 17 februari om 22.00 uur bij de VARA op NPO3.

 

Na kamervragen in 2014 over de aanwezigheid van dergelijke bedrijven in Nederland, kondigde minister-president Mark Rutte aan dat er opgetreden zou worden wanneer Russische personen en bedrijven op de Europese sanctielijst staan. Hoewel Chemezov inmiddels op de lijst is geplaatst door de EU, is van dergelijke acties weinig terecht gekomen, blijkt uit onderzoek van Rambam.

 

Chemezov, een vertrouweling van Vladimir Poetin, kreeg van de EU een inreisverbod, zijn tegoeden werden bevroren en hij mag hier geen handel drijven. De Nederlandse Staat ziet echter geen beletsel om hem directeur te laten zijn bij Rostec in Amsterdam. Dit bedrijf is gevestigd in een vrijwel leegstaand kantoor; deskundigen zien hierin aanwijzingen dat de Russische wapenhandelaar gebruik maakt van de fiscale voordelen die de Nederlandse Staat biedt aan buitenlandse firma's. Deze belasting ontwijkende constructies leveren de staatskas belastinginkomsten op.

-------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie:

 

BNN-VARA Communicatie, Leonie Kruisinga 06-41259573

Leonie.kruisinga@bnnvara.nl