Hilversum,
30
september
2019
|
11:50
Europe/Amsterdam

ROBBERT DIJKGRAAF IN ‘2DOC: THE WORLD OF THINKING'

Unieke inkijk in het prestigieuze Institute for Advanced Study

De revolutionaire theorieën van bekende wetenschappers als Einstein, Oppenheimer en Gödel hebben de wereld veranderd. Maar hoe komen ’s werelds grootste denkers tot een grensverleggende doorbraak? Op het Institute for Advanced Study in Princeton in de Verenigde Staten, geleid door Robbert Dijkgraaf, verzamelen zich al sinds 1930 internationale wetenschappers die tot een grote ontdekking proberen te komen. In de '2Doc: The World of Thinking' volgen regisseurs Thomas Blom en Misha Wessel vijf van de meest briljante wetenschappers van deze tijd in hun zoektocht. Wat drijft hen, hoe gaan ze voorbij alle bestaande grenzen en hoe diep moeten ze gaan om tot grote ontdekkingen te komen? De documentaire is te zien op maandag 14 oktober om 21.00 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Volgens Robbert Dijkgraaf is het niet verwonderlijk dat het instituut tientallen Nobelprijswinnaars heeft voortgebracht: “Dit is de enige plek op aarde die helemaal draait om de vrijheid van denken.” Het vraagstuk waar Breakthrough Prize-winnaar Nima Arkani-Hamed zich over buigt verlaat geen moment zijn gedachten. Hij blijft soms drie dagen en nachten aaneengesloten wakker. “Je wordt een zombie, maar op een goede manier. Soms zorgt slapeloosheid er juist voor dat de meest buitengewone ideeën naar boven komen drijven.”

Ook Fields medaillewinnaar Vladimir Voevodsky gaat tot het uiterste. Door zijn psychische gesteldheid, vergelijkbaar met die van wiskundige John Nash (bekend van de film ‘A beautiful mind’), balanceert hij voortdurend op de grens tussen zin en waanzin. In zijn laatste interview vertelt Voevodsky openhartig over zijn demonen. Hij overleed kort na de opnames in 2018 aan een aneurysma in zijn hoofd.

De druk om tot die grandioze doorbraak te komen is vooral bij de jonge wetenschappers voelbaar. Yvonne Geyer wil binnen het tijdsbestek van haar driejarige aanstelling op het Instituut per se een theory of everything vinden die alle waarneembare krachten in het universum beschrijft. “Ik ben dag en nacht op zoek naar dé ontdekking die zal veranderen hoe mensen naar de wereld kijken. Als ik daar een bijdrage aan zou kunnen leveren, dat zou alles voor me betekenen.”

De ‘2Doc: The World of Thinking’ gaat op woensdag 2 oktober in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Helmut Hofer, een van de personages uit de film, zal hierbij aanwezig zijn.

Regie: Misha Wessel en Thomas Blom
Camera: Mark van Aller (Bankier van het verzet)
Montage: Eric Freidenberg (Netflix: Chef’s Table)