Hilversum,
23
augustus
2018
|
10:44
Europe/Amsterdam

RIJKE EN ARME JONGEREN STRIJDEN SAMEN OM GELDPRIJS IN SNOBS EN SLOEBERS

JAN VERSTEEGH LEIDT SOCIAAL EXPERIMENT EN SPEL INEEN

Wat gebeurt er als je zes arme en zes rijke jongeren aan elkaar koppelt, in een riante villa stopt en hen een geldprijs in het vooruitzicht stelt? In dit spel en sociale experiment ineen strijden jongeren met grote financiële problemen én jongeren met een dikke spaarrekening samen voor de pot van 20.000 euro. In Snobs en Sloebers, een zesdelige afvalrace onder leiding van Jan Versteegh, worden clichés bevestigd en vooroordelen onderuitgehaald. Kun je als je voor een dubbeltje geboren bent anno 2018 misschien toch een kwartje worden? Snobs en Sloebers is vanaf 3 september iedere maandag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

De twee groepen mensen die meedoen aan het programma komen elkaar in het dagelijks leven niet of nauwelijks tegen. Jan: “Ik was vóór de opnamen heel benieuwd of deze mensen, met totaal verschillende achtergronden en leefsituaties, samen hun weg zouden kunnen vinden. Ik denk dat de uitkomst van dit experiment niet alleen mij, maar ook de kijker behoorlijk zal verrassen.”

Onder de zes arme deelnemers zitten Mulu en Jessica. De goedlachse Mulu (25) is geboren in Ethiopië en op zijn derde geadopteerd door een streng gereformeerd en arm gezin. Nadat hij op zijn 12e op straat kwam te staan timmert hij aan de weg als rapper. Daar verdient hij ook wat mee, maar Mulu heeft 7000 euro schuld vanwege een voorgeschoten touringcar voor zijn vrienden, telefoonkosten en zorglasten. Jessica is 20 jaar en dochter van twee verstandelijk beperkte ouders. Doordat ze ook nog mantelzorger is van haar oma kan ze niet naar school. Ze droomt ervan ooit eens op vakantie te gaan, het liefst naar Londen. Onder de rijke jongeren die in de villa verblijven zitten Lonneke en Clemens. De 24-jarige Lonneke werkt op de Zuidas en is opgegroeid in een rijk gezin. Geld was er genoeg, maar de opvoeding was streng; door te dineren met sinaasappels onder haar armen werden haar tafelmanieren bijgebracht. De 29-jarige Clemens groeide op in een oud geld familie en is oprichter van het Tulpenbal. Daardoor is hij bevriend met koninklijke families over heel Europa en is hij iedere week op een ander bal te vinden.

Iedere rijke kandidaat vormt een duo met een arme kandidaat om een kamer te delen en alle opdrachten uit te voeren. Die variëren van het insemineren van koeien tot het organiseren van een lunch volgens etiquette. De winnaar van iedere opdracht krijgt een beloning en vrijstelling bij de eerstvolgende eliminatie. Het koppel dat het langst in de strijd blijft, wint het felbegeerde geldbedrag. En dan rest alleen nog de grote vraag: gunt de rijke winnaar het de sloeber of wordt de buit gewoon verdeeld?

De eerste beelden van Snobs en Sloebers zijn hier te bekijken.

Snobs en Sloebers is een coproductie van BNNVARA en Zodiak.