Hilversum,
29
mei
2019
|
12:12
Europe/Amsterdam

RENZE KLAMER PRESENTEERT OP WEG NAAR HET LAGERHUIS

JURYVOORZITTER ROB JETTEN BIJGESTAAN DOOR FIDAN EKIZ EN HABTAMU DE HOOP

Wie wordt de beste jonge debater van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? De afgelopen maanden streden tijdens de voorrondes in alle Nederlandse provincies ruim 2500 jongeren tegen elkaar in de grootste debatcompetitie van Nederland, om zo een plekje in de felbegeerde finale te bemachtigen. Uiteindelijk is het beste debatteam overgebleven, dat van het Cambreur College uit Dongen. Zij nemen het op tegen een team met de vijf beste individuele debaters uit de voorrondes. De presentatie van de tv-uitzending is dit jaar voor het eerst in handen van Renze Klamer, die eerder al Na Het Nieuws presenteerde bij BNNVARA. Voorzitter van de jury is dit jaar Fractievoorzitter Rob Jetten van D66. Jetten wordt in de jury bijgestaan door tv-maker en columniste Fidan Ekiz en door Klokhuis-presentator Habtamu de Hoop. Op Weg Naar Het Lagerhuis is op zondag 2 juni om 19.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

“Ik ben vereerd dat ik dit programma mag presenteren. De Nederlandse scholieren hebben met de klimaatacties het afgelopen jaar laten zien dat hun stem in het maatschappelijk debat niet mag ontbreken. In Op Weg Naar Het Lagerhuis laat deze generatie zien dat ze creatief en goed voorbereid op het scherpst van de snede kan debatteren.”, aldus Renze Klamer.

Naast het debat tussen het team van het Cambreur College en de individuele kandidaten zullen de deelnemers ook in debat gaan met FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. In dit debat zullen onder andere de recente vakbondsstakingen naar voren komen. Daarnaast strijden de drie grootste speechtalenten uit de voorrondes om de titel Beste Speech van Nederland. Drie kandidaten hebben zich hiervoor geplaatst: Hanneke Voskuilen uit Amersfoort, Zahya Muloud uit Ede en Suzie Hahnraths uit Meerssen (Limburg).