03
juni
2015
|
13:17
Europe/Amsterdam

REBELSE STAD: VARA DOCUMENTAIRE OVER PROVO EN DE ONSTUIMIGE JAREN ZESTIG IN AMSTERDAM

Het is deze maand vijftig jaar geleden dat de protestbeweging Provo werd opgericht en Amsterdam op stelten zette met hun lieve (r)evolutie. Met de komst van de beatgeneratie en de protestgeneratie ontstonden bewegingen die tot een onomkeerbaar proces hebben geleid in ons land. Happenings liepen wekelijks uit de hand; er waren rellen tegen het koningshuis, een burgemeester en een hoofdcommissaris werden ontslagen. Het was de meest tumultueuze periode in de naoorlogse Nederlandse geschiedenis. Provo zorgde voor een grote verandering in de Nederlandse samenleving. Rebelse Stad wordt in twee delen uitgezonden, op maandag 11 mei en maandag 18 mei om 20.25 uur bij de VARA op NPO 2.

De regisseur van Rebelse Stad, Emmy Award en Gouden Kalf winnaar Willy Lindwer: “Deze periode heeft een ontwikkeling in gang gezet die tot op de dag van vandaag nagalmt in onze samenleving en ver daarbuiten. De 'zachte' revolutie trok meteen internationale belangstelling en heeft Amsterdam en Nederland een aparte plek op de kaart gegeven. Alles wat daarna kwam borduurt voort op de voedingsbodem die in de jaren zestig ontstond en waarin de protestbeweging Provo een cruciale rol speelde.”

In Rebelse Stad verhalen de hoofdrolspelers van die tijd waaronder Roel van Duijn, Saar Stolk, Luud Schimmelpennink, Hans Metz, Bernhard de Vries, Irene van de Weetering, Mike Lorsch en Wim de Weerd over de creatieve, ludieke en inspirerende jaren zestig en over de opkomst en ondergang van de Provobeweging. Ook doet Cor Jaring, fotografisch chroniqueur van die tijd, zijn verhaal samen met smaakmakers van de jaren zestig, zoals Willem de Ridder en Phil Bloom die als eerste naakt op de Nederlandse televisie te zien was. De charismatische anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld komt tot leven in een nooit eerder vertoond en meeslepend interview dat Theo van Gogh ooit met hem had. In combinatie met uniek archiefmateriaal vertellen de hoofdrolspelers uit die tijd hoe begin 1965 de anarchist Roel van Duijn samen met Rob Stolk de Provobeweging op poten zette en met de charismatische Robert Jasper Grootveld Provo vleugels gaven en Amsterdam tot Magisch Centrum van de wereld maakten. Fotograaf Cor Jaring toont met trots zijn pershelm met rookgordijn en vertelt hoe Provo door zijn foto’s tot mythe werd verheven. Ondertussen rijdt Willem de Ridder met zijn Papieren Konstellatie door Amsterdam en wordt alles Fluxus-kunst. 

In deel twee dat op 18 mei wordt uitgezonden beschrijven oud provo’s hun kat-en-muisspel met de politie en hoe ze hun acties tegen het huwelijk van prinses Beatrix en Claus voorbereidden. Met spraakmakende witte plannen, zoals het witte fietsenplan, het witte wijvenplan en het witte huizenplan wisten de Provo’s sympathie voor hun ideeën te wekken. Gehuld in witte kleding en met ludieke provocaties en happenings rond het Lieverdje op het Spui werden de autoriteiten en de politie uit hun tent gelokt en kregen de Provo’s wereldwijde aandacht. Rellen breken uit in Amsterdam en de openbare orde brokkelt af. Commissaris van politie Van der Molen wordt ontslagen en burgemeester Van Hall uit zijn functie gezet. Uiteindelijk gaat Provo aan zijn eigen succes en tegenstellingen ten onder. Bernhard de Vries gaat als eerste voor Provo de gemeenteraad in. Rob Stolk, Robert Jasper Grootveld en andere Provo's heffen de beweging op en verkopen het Provo archief aan de Universiteit van Amsterdam. Maar Roel van Duijn wil dat Provo blijft bestaan. Tot op de dag van vandaag verschillen de meningen over het leiderschap binnen een beweging zonder leiders. De ontmoeting die regisseur Willy Lindwer tussen Roel van Duyn en Bernhard de Vries organiseert, is dan ook legendarisch te noemen. 

Deze film is mede tot stand gekomen dankzij de VARA, Doc.Eye Film, het Nederlands Filmfonds, VSBfonds, Fonds 21 en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.