03
juni
2015
|
13:33
Europe/Amsterdam

RAMBAM UNDERCOVER BIJ SCIENTOLOGY NEDERLAND

VARA-PROGRAMMA ONTDEKT DAT KINDEREN WORDEN INGEZET BIJ PSYCHOLOGISCHE SESSIES
De Nederlandse tak van Scientology zet kinderen van elf jaar in bij emotionele, psychologische sessies met leden van de kerk. Op een basisschool in Amsterdam, waar een door Scientologen opgerichte lesmethode wordt gebruikt, wordt beweerd dat Hitler door psychiaters is beïnvloed. Dat blijkt uit een onderzoek van het VARA-programma Rambam, waarbij één van de presentatoren gedurende een langere periode undercover ging bij Scientology in Nederland. De uitzending van 
Rambam is woensdag 20 mei om 21.40 uur te zien bij de VARA op NPO 3


De Rambam-presentator meldde zich aan voor een psychologische test bij Scientology. Ze deed vervolgens verschillende audits, waarbij trauma’s uit het verleden opnieuw beleefd moeten worden. Vijf keer bracht ze een bezoek aan de kerk. Tijdens die ontmoetingen werden haar allerlei niet-bestaande problemen aangepraat. Zo zou ze een conflict met haar man hebben en gebukt gaan onder onderdrukking. Tijdens één van deze sessies werd ze gekoppeld aan een jongen van 11 jaar, aan wie ze haar traumatische gebeurtenissen moest toevertrouwen.

Tijdens een zoektocht naar de verspreiding van de ideeën van Scientology stuitte de redactie op een basisschool en een netwerk van bijlescentra in Nederland. De medewerkers hiervan zeggen onafhankelijk van de kerk te opereren, maar dragen wel de ideeën van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard uit. Zo delen ze zijn mening dat de psychiatrie één van de drijvende krachten achter de ideeën van Hitler was. 

Tijdens iedere sessie werd door de Scientologykerk een dossier aangelegd met daarin privé-informatie van de presentator. Ondanks herhaalde verzoeken weigert Scientology het dossier over te dragen of te vernietigen.