09
maart
2015
|
11:50
Europe/Amsterdam

RAMBAM TOONT AAN: LAPTOPSHOPS LICHTEN DE BOEL OP

Wie zijn laptop laat repareren, wordt vrijwel zeker opgelicht. Dat is de conclusie van een steekproef door het VARA-programma Rambam. In vijf van de vijf gevallen betaalden de makers van het programma te veel voor de reparatie van hun laptop. De makers gingen met een geprepareerde laptop langs bij verschillende reparatiezaken. Het enige dat aan de meegebrachte laptop mankeerde was een losgetrokken werkgeheugenchip, een miniem probleem waarvan de reparatie volgens experts niet meer dan 20 euro zou mogen kosten. Dat weerhield de laptopmonteurs er niet van om bedragen te rekenen die opliepen tot boven de honderd euro. De uitzending van Rambam over laptopwinkels is woensdag 28 januari om 22:00 uur te zien bij de VARA op NPO 3.

Vrijwel iedere winkel voerde verschillende oorzaken aan voor het defect. Zo beweerde een van de monteurs dat de werkgeheugenchip vervangen moest worden. Nadere inspectie leerde echter dat het serienummer op de chip nog exact hetzelfde was als voor de reparatie. Daarnaast zetten de presentatoren van Rambam gevoelige informatie op de computer om te controleren of hun privacy gerespecteerd zou worden. Bij een Amsterdamse reparatiezaak registreerde door Rambam geïnstalleerde spyware feilloos hoe de laptopmonteur door een map vakantiefoto’s bladerde voordat hij overging tot – te dure - reparatie.

In Rambam onderzoeken Linda Hakeboom, Lex Uiting, Ronald Snijders, Niels van der Laan, Jelte Sondij en Lars Gierveld op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.