03
juni
2015
|
13:50
Europe/Amsterdam

RAMBAM ONTHULT HOE HET ONRECHTMATIG EEN LINTJE ONTVING

VARA-PROGRAMMA HEEFT AANGIFTE AAN DE BROEK HANGEN MAAR WEET NIET WAARVOOR Het kapittel voor de Civiele Orden heeft aangifte gedaan vanwege het op valse gronden aanvragen van een lintje door Rambam. Dit heeft voorzitter Jaap de Hoop Scheffer laten weten toen de makers van het VARA-programma hun onterecht verkregen lintje inleverden. Tegen wie de aangifte is gedaan – en van welk strafbaar feit - liet het kapittel niet weten. Het OM bevestigt de aangifte maar wil ook inhoudelijk niet op de zaak ingaan. De uitzending van Rambam over de lintjesregen is woensdag 3 juni om 21.50 uur te zien bij de VARA op NPO 3.

In de uitzending is te zien hoe een koninklijke onderscheiding wordt aangevraagd en gekregen voor een niet-bestaand personage. Het lintje –voor Lid in de Orde van Oranje-Nassau– is door programmamaker Jelte Sondij tijdens de lintjesregen van Utrecht opgehaald. De actie is onderdeel van een groter onderzoek van de programmamakers naar de procedure voor het verkrijgen van een koninklijke onderscheiding.

Het team van Rambam onderzoekt in de uitzending ook enkele controversiële ontvangers van een lintje. Een Utrechtse homeopaat werd Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij ontwikkelde een product dat mensen zou moeten genezen van AIDS. Rambam sprak met slachtoffers in Kenia waar het middel als regulier medicijn wordt verstrekt. Daarnaast onderzocht Rambam de denk- en handelswijze van een Friese predikant. Deze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geeft cursussen om mannen te ‘genezen’ van hun homoseksualiteit. In beide gevallen wilde het kapittel niet inhoudelijk reageren op hun motivatie deze koninklijke onderscheidingen te honoreren.