03
juni
2015
|
13:15
Europe/Amsterdam

RAMBAM ONTDUIKT BELASTING MET MEDEWETEN VAN DE BELASTINGDIENST

VARA-PROGRAMMA ONTDEKT HOE BELASTINGPARADIJS NEDERLAND WERKT
De Nederlandse fiscus legt multinationals in de watten en behandelt bedrijven anders dan burgers, zo blijkt uit een onderzoek van Rambam naar het belastingparadijs Nederland. De programmamakers van het VARA-programma trekken lering uit deze rechtsongelijkheid en bedenken een eigen belastingroute voor hun nieuw geregistreerde merk Lars Gierveld®. Het merk van de gelijknamige Rambam-presentator wordt op de Britse Maagdeneilanden ondergebracht bij Rambam ltd. Van daaruit kunnen royalties, verkregen uit de deelname van Lars Gierveld® aan de uitzending, belastingvrij doorgesluisd worden naar Nederland, met medeweten van de belastingdienst. De uitzending van 
Rambam over belastingparadijs Nederland is vanavond om 22.05 uur te zien bij de VARA op NPO 3.


In haar zoektocht naar belastingontwijking ontdekt Rambam dat vierhonderd bedrijven van de Forbes 500 (de grootste bedrijven van de VS) zich voor een deel in Nederland gevestigd hebben. Zij profiteren hier van een gunstig fiscaal klimaat en maken dikwijls gebruik van geheime afspraken met de belastingdienst. Hoewel de Tweede Kamer de term 'belastingparadijs' verwerpt, werden in het afgelopen jaar 632 van dit soort geheime deals gesloten met multinationals. 

Door zich voor te doen als een multinational heeft Rambam inzicht weten te krijgen in de actieve rol die de overheid heeft in het aantrekken van bedrijven. Een medewerker van Economische Zaken, belast met het aantrekken van buitenlandse bedrijven, gaf hoog op over fiscaliteit als handelsinstrument en raadde zelfs een belastingadviseur aan die ervaring heeft met het maken van afspraken met de fiscus.

Makkelijker kunnen we het niet maken. Wel leuker.