Hilversum,
14
december
2016
|
16:24
Europe/Amsterdam

RAMBAM ONTDEKT HOE ZWAAR ILLEGAAL VUURWERK TOCH DOOR CONTROLES GLIPT

In een nieuwe aflevering van Rambam duiken de presentatoren in de wereld van zwaar illegaal vuurwerk dat moeiteloos in Nederland wordt bezorgd. Via webshops in Polen en Tsjechie wordt massaal extreem zwaar (en dus illegaal) vuurwerk besteld. Normale pakketbezorgers die zich van geen kwaad bewust zijn, bezorgen dat thuis of bij een postafhaalpunt, zoals een supermarkt. Rambam onderzoekt welke weg deze pakjes afleggen en vindt uit waar de grote gevaren liggen. Ook ontdekken ze hoe een Duits bedrijf vrachtbrieven witwast voordat ze de grens overgaan, waardoor vuurwerkbommen probleemloos deze kant op komen via de verschillende nietsvermoedende bezorgdiensten. Rambam over zwaar illegaal vuurwerk is donderdag 15 december om 21.15 uur te zien bij VARA op NPO 3. 

Gevaar
Overheden en pakketdiensten willen de stroom van illegaal vuurwerk aanpakken. Het gevaar is enorm voor alle plekken die de pakketten passeren op weg naar hun eindbestemming. Om het gevaar voor onder andere de koeriersdiensten aan te tonen, laat Rambam zien dat er maar één cobra nodig is om een koeriersauto compleet op te blazen.
 

In Rambam onderzoeken oudgedienden Jelte Sondij, Lars Gierveld, Nesim Ahmadi, en nieuwkomers Krista Arriëns en Yora Rienstra op onnavolgbare wijze of bepaalde zaken wel of niet door de beugel kunnen. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.

Meer info, achtergronden en extra materiaal is te vinden op de Facebookpagina van Rambam.