01
maart
2016
|
16:23
Europe/Amsterdam

RAMBAM ONDERZOEKT: DOLFINARIUM, CIRCUS OF DIERENTUIN?

Een plek waar mensen op een tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten. Voor de makers van Rambam is het overduidelijk: het Dolfinarium is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren. Dit laat het programma woensdagavond zien in weer een nieuwe aflevering. Voor het onderzoek ging één van de programmamakers een paar dagen undercover bij het populaire zeezoogdierenpark en legde daar de omstandigheden van de dieren tegen de meetlat van circus en dierentuin.

Rambam, woensdag 2 maart om 22.00 uur bij de VARA op NPO3

 

Sinds vorig jaar is het verboden voor circussen om wilde dieren te houden. Het Dolfinarium heeft echter een dierentuinvergunning en mag daarom wel wilde dieren (dolfijnen) houden. Parken krijgen een dierentuinvergunning wanneer zij dieren in een natuurlijke omgeving houden en een educatieve functie hebben. 

 

Een programmamaker van Rambam liep een aantal dagen mee achter de schermen en ontdekte dat het Dolfinarium, in hun algemene communicatie én in hun woordvoering naar het programma, over bepaalde zaken een verkeerd beeld geeft. Zo leven veertien mannetjes dolfijnen een groot deel van hun leven in een klein, chloorhoudend bassin en niet in de natuurlijke omgeving van zestien miljoen liter zeewater, zoals het Dolfinarium zegt. Ook de educatieve functie van het Dolfinarium is onduidelijk. Informatie over de dolfijnen is summier en bezoekers laten weten weinig op te steken van hun bezoek.

 

rambam.vara.nl

-------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie, Leonie Kruisinga 

Leonie.kruisinga@bnnvara.nl of 06-41259573