09
maart
2015
|
11:52
Europe/Amsterdam

RAMBAM LICHT NIGERIAANSE OPLICHTERS OP

Het VARA-programma Rambam is erin geslaagd om een bende Nigeriaanse voorschotfraudeurs op te lichten. De presentatoren van het programma legden contact met de internetoplichters en hielden ze maandenlang aan het lijntje. Speciaal voor de gelegenheid creëerden ze het ideale slachtoffer: een rijkeluiszoontje met veel geld en weinig verstand. De Nigerianen hapten toe en stemden in met een ontmoeting met het alter-ego in Hamburg. Daar dachten ze een koffertje met daarin 40.000 euro in contanten te krijgen, maar de ontmoeting verliep iets anders dan ze gehoopt hadden. De uitzending van Rambam over de Nigeriaanse internetoplichters is woensdag 4 februari om 22:00 uur te zien bij de VARA op NPO 3.

Nigeriaanse oplichtersbendes maken nog steeds veel slachtoffers. De schattingen over de schade die zij veroorzaken lopen sterk uiteen omdat veel slachtoffers uit schaamte geen aangifte doen. Aangenomen wordt dat het in Nederland jaarlijks om minstens 15 miljoen euro gaat. Slachtoffers raken vaak zo verstrikt in het web van de bendes dat ze voor grote sommen geld het schip ingaan. Het KLPD schat dat het gemiddelde slachtoffer 42.000 euro kwijtraakt.

In Rambam onderzoeken Linda Hakeboom, Lex Uiting, Ronald Snijders, Niels van der Laan, Jelte Sondij en Lars Gierveld op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.