Hilversum,
27
december
2017
|
11:30
Europe/Amsterdam

RAMBAM FILMT UNDERCOVER MISSTANDEN BIJ ONTGROENINGEN STUDENTENCORPSEN

Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht zetten beurzen en subsidies stop

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht schorten met onmiddellijke ingang de subsidies en bestuursbeurzen van het Utrechtse vrouwencorps (UVSV) op. Dit doen zij na het zien van misstanden op undercoverbeelden van het BNNVARA-programma Rambam, geschoten tijdens de ontgroening van de vereniging. Op 11 januari trappen de Rambammers een nieuw seizoen af met misschien wel de meest spannende geheime missie tot nu toe. Tijdens de omvangrijke undercoveroperatie stuurde Rambam vijf studenten, gewapend met verborgen camera’s, naar de groentijd van diverse grote verenigingen om met eigen ogen te zien of gedragscodes ten behoeve van de ontgroeningen nageleefd werden. Nooit eerder werd door een journalistieke productie vastgelegd hoe het er werkelijk aan toe gaat achter gesloten deuren bij de ontgroeningen. De volledige undercoveractie is te zien tijdens de seizoensopener van Rambam op donderdag 11 januari 2018 om 21:10 uur bij BNNVARA op NPO3.

Vooral bij het Utrechtse vrouwencorps UVSV en het Rotterdamse corps RSC/RVSV bleken de gedragsregels niet te worden nageleefd. Op de beelden die de undercoverstudenten schoten bij de ontgroening van UVSV zijn incidenten te zien en horen die nadrukkelijk in strijd zijn met gedragsregels die UVSV zelf in samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft opgesteld. Bij de mannelijke tak van het Rotterdamse corps (RSC) gaat de ontgroening er zelfs zo hardhandig aan toe dat een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moet worden afgevoerd.

Bij de manier waarop vragen en klachten van de Rambam-undercoverstudenten over de verschillende incidenten worden afgehandeld, komt een knap staaltje spindoctorschap van de verenigingen kijken. Maar wanneer de Rambammers zelf de undercoverbeelden aan de verenigingen tonen, kondigt RSC/RVSV in een statement aan dat er “een ingrijpende cultuurverandering plaats zal moeten vinden”. Dit zullen zij samen met de universiteit en onafhankelijke professionals in gaan zetten. UVSV laat, na het zien van de beelden, weten “geschrokken te zijn van wat ze gezien hebben” en een onderzoek in te stellen.

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht laten in een gezamenlijke verklaring aan Rambam weten dat alle bestuursbeurzen en subsidies aan de UVSV met onmiddellijke ingang worden opgeschort. Daarnaast is het bestuur van de vereniging voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden. “Wij willen het woord ontgroening niet horen. Dat is niet van deze tijd. Het moet gaan om een wederzijds respectvolle introductie.” De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de beelden ook gezien en reageert in het nieuwe jaar.