Hilversum,
04
januari
2024
|
14:23
Europe/Amsterdam

'PROEFKONIJNEN' KEERT TERUG ALS ZAPP-SERIE MET JURRE EN SAHIL

Zit je veilig in een iglo als er buiten brand uitbreekt? Hoe ziet de mens er over 100.000 jaar uit? En kun je beter grijpen naar grote - of kleine knuffels op de kermis? In het nieuwe Zapp-programma ‘Proefkonijnen’ openen Jurre Geluk en Sahil Amar Aïssa het geheime portaal naar de ‘STU’, oftewel het Super Test Universum. Ze stellen hun lichaam en geest ter beschikking aan de wetenschap. Hiervoor schakelen ze de hulp in van een divers palet aan Wetensgappies, sporters en kinderen uit groep acht. Met hun verrukkelijke enthousiasme en freaky humor geven ze de kijkers hét antwoord op knagende vragen uit de wondere wereld van de wetenschap. Zo maken zij de vaak lastige en saaie wetenschappelijke materie begrijpelijk. ‘Proefkonijnen’ is vanaf 13 januari elke zaterdag om 19.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO Zapp.

Jurre: “Proefkonijnen voelt voor mij echt als een iconisch BNNVARA-programma. Dus ik voel me vereerd om dit samen met Sahil te mogen maken. We zijn allebei bij de BNNVARA-Academy begonnen en we zijn echt maatjes geworden. Nu we Proefkonijnen voor Zapp mogen maken gaan we de harten veroveren van groep acht, de legends van de basisschool. We hebben zó veel lol gehad tijdens de opnames. Hopelijk is dat goed terug te zien." 

Sahil: "Toen ik gevraagd werd voor Proefkonijnen dacht ik: hèhè, eindelijk. Nu kan ik mijn liefde voor wetenschap combineren met mijn liefde voor het in gevaar brengen van mijn leven. Zodra ik hoorde dat ik het programma met mijn goede vriend Jurre Geluk ging presenteren, heb ik eerst gesmeekt of ze niet iemand anders konden vinden; Jan Smit, Henny Huisman, Wopke Hoekstra. Iemand. Het moest en zou Jurre zijn, en nu is het een chaos. Wel een geweldige chaos. Ik heb zelfs mijn ribben gekneusd tijdens de opnames, dat was overigens, verbazingwekkend genoeg, niet Jurre's schuld."

Elke week mag een kind uit het publiek de derrie douche in om er achter te komen welke bizarre substantie Jurre en Sahil deze week testen op glad- én snelheid in de rubriek ‘Glijdt ‘t?' Zo nu en dan breekt De Stem van De Almachtige Wetenschapper in om de Proefkonijnen van weetjes te voorzien, te adviseren of om zich af te vragen wat er nú weer voor chaos aan de hand is in het Super Test Universum.

In de eerste aflevering geven Jurre en Sahil letterlijk hun lichaam aan de wetenschap. Door middel van een levensgevaarlijke stunt testen de proefkonijnen of ze op hun luie reet wereldkampioen Ranki Oberoi kunnen verslaan met verspringen. In het Super Test Universum komen de presentatoren erachter of een volle blaas écht kan knappen. En in ‘Glijdt’t?’ is het een kleurrijk spektakel, want Sahil en Jurre gaan proberen te glijden over verf.

Bekijk hier de trailer: 

download
Proefkonijnen - Trailer