Hilversum,
30
januari
2018
|
11:15
Europe/Amsterdam

PRESENTATOR LEX UITING ALS PRINS CARNAVAL IN BNNVARA 3DOC: NAO ʼT ZUUJE

LEX UITING TOONT VERBINDING EN VERBROEDERING TIJDENS TIJDENS HET LIMBURGSE VASTELOAVEND

Het was een droom die uitkwam voor Lex Uiting. De BNNVARA-presentator werd vorig jaar uitgeroepen tot de Venlose Prins Carnaval. Een erebaan die hem op het idee bracht een documentaire te maken over carnaval, of wel ‘vastelaovend’. Terwijl zijn jongensdroom uitkwam, richtte Lex samen met regisseur Rob Hodselmans en producent Pieter Kuijpers de camera’s op zijn stadsgenoten en legde hij vast hoe een diepgewortelde traditie als carnaval een stad en haar bewoners vier dagen lang in de ban houdt. Polonaise en pijn, vreugde en verdriet wisselen elkaar naadloos af in een film die laat zien hoe dit volkse feest tot totale verbroedering leidt. 3Doc: Nao ’t Zuuje is donderdag 8 februari om 21.45 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Lex Uiting: “Vastelaovend, of carnaval, zoals veel mensen het noemen is elk jaar het sociale hoogtepunt van het zuiden. In een entourage van eigen gemaakte kostuums en zelf gebouwde carnavalswagens zingt de hele provincie in eigen streektaal vier dagen lang de grote schat aan vastelaovesliedjes. Het is een sociale snelkookpan waarin een hele stad stad of dorp samensmelt. Iedereen hoort erbij. Dat wilde ik heel graag eens aan iedereen laten zien.”

Vier dagen lang worden de cafés en pleinen van Venlo gevuld met mensen die ieder op hun eigen manier het leven willen vieren; voor Hay van den Ham is het z’n laatste vastelaovend omdat hij de strijd tegen leukemie verloren heeft, voor Tasilo Pieck speelt zijn Molukse afkomst eventjes geen rol en Daan Kmiecik spoelt de zorgen van haar scheiding weg met een biertje. In ’Nao ’t Zuuje’ ontmoet Prins Lex I deze en andere hoofdpersonen die de Venlose vastelaovend allemaal sinds jaar en dag vieren, maar stuk voor stuk dit jaar het feest extra nodig lijken te hebben. Door met Prins Lex I mee te lopen laat hij zien en voelen waarom carnaval zo diep in zijn vezels geworteld is.