Hilversum,
02
september
2016
|
14:59
Europe/Amsterdam

PREMIÈRE VARA-FILM 'HET LAATSTE JAAR VAN FC TWENTE'

Komende maandagavond in Kinepolis, Enschede

Komende maandagavond 5 september is de VARA-film ‘Het Laatste Jaar van FC Twente’ eenmalig op het witte doek te zien. De film, die het grootste drama van voetbalseizoen 2015-2016 verbeeldt, gaat in première in bioscoop Kinepolis in Enschede, vlakbij het FC Twente-stadion De Grolsch Veste. De regisseur van de film Geertjan Lassche (Break Free, Hemelbestormers) is aanwezig, evenals de hoofdpersoon in de film, de bekende FC Twente-fan Erik Dijkstra (VARA’s Bureau Sport, DWDD). De selectie, de trainer, clubbestuurders en supporters – ook vanuit Vak P – zijn er bij. Kortom, FC Twente ziet zichzelf maandag voor het eerst in de spiegel na het hectische laatste seizoen. Na de vertoning van de film is er een nabeschouwing met o.a. FC Twente-directeur Jan van Halst. Hij reageert op het afgelopen, bizarre jaar van FC Twente en geeft zijn visie op de toekomst van de club.

De presentatie van de avond is in handen van VARAgids-hoofdredacteur én voetbalfan Cécile Koekkoek. De inloop is om 19.00 uur, het programma in de bioscoopzaal start om 19.30 uur.

In de film wordt het laatste jaar van FC Twente vastgelegd, van begin tot einde seizoen, thuis en uit, op het veld en in de kleedkamer. Door de ogen van de supporters zien we hoe het voelt dat hun FC Twente met opheffen bedreigd wordt door wanbeleid en blufpoker van bestuurders. Erik Dijkstra - als representant van de supporter op de tribune - wil vooral weten hoe het kan dat zijn club in vijf jaar tijd van de hemel in de hel is terechtgekomen. Ondertussen ontmoet hij de andere personages in de film. Zoals oud-functionaris Willy Berends (die jarenlang met de omstreden oud-voorzitter Joop Munsterman werkte), supporter Moat Elmeaizi (zoon van een Marokkaanse gastarbeider), hooligan Martin (Vak P), clubidool Jeroen Heubach, clubwatcher Fardau Wagenaar (TC Tubantia), oud-speler Hennie Ardesch, trainer René Hake (die de ontslagen Alfred Schreuder opvolgt) en stervoetballer Hakim Ziyech.

'2Doc: Het Laatste Jaar van FC Twente' is op maandag 12 september om 20.25 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Klik hier voor de trailer.