Hilversum,
06
november
2023
|
11:32
Europe/Amsterdam

PODCAST 'PAUL IS DEAD' ONDERZOEKT HARDNEKKIGE GERUCHTEN OVER WERELDSTERREN

Met afleveringen over o.a. Avril Lavinge, Britney Spears en Richey Edwards

Denk je dat samenzweringstheorieën alleen maar de kop opsteken tijdens verkiezingen? En dat de mensen die erin geloven nooit uit hun ondergrondse computerkamers komen? Dan heb je het mis. Want ook onze geliefde muziekwereld hangt volgens hele online volksstammen aan elkaar van  schimmige rookgordijnen en bizarre cover-ups. In de nieuwe BNNVARA-podcast ‘Paul is Dead’ duiken 3FM-dj Luc Sarneel en verslaggever Philo Boss elke week in de meest bizarre complottheorieën uit de muziekindustrie. Ze pellen deze absurde muziekmythen laagje voor laagje af. De eerste twee afleveringen van ‘Paul is dead’ zijn vanaf vandaag te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en de website en app van 3FM. Daarna komt er wekelijks een aflevering online.

In de podcast focussen Luc en Philo zich niet op de klassieke muziekmythes, maar juist op verhalen die zijn gaan leven in het online domein, op digitale fora en op social media als TikTok. Ze gaan op zoek naar de herkomst van de mythe, onderzoeken de waarschijnlijkheid en komen uiteindelijk tot een oordeel: klopt het verhaal, of is het onzin? In de podcast behandelen Luc en Philo zes mythes, en aan het einde van de serie bepalen ze, deels samen met de luisteraars van de podcast, welke van deze het meest waarschijnlijk is, en welke we definitief naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.

Heeft Avril Lavigne een dubbelganger? En: hoe kan een gitarist verdwijnen?

In de eerste aflevering zoeken Luc en Philo naar de herkomst van een op TikTok regelmatig gedeelde theorie rondom zangeres Avril Lavigne. De huidige zangeres zou namelijk een dubbelganger van de originele Avril Lavigne zijn. Philo achterhaalt waar de mythe is ontstaan en onderzoekt of je echt een dubbelganger zou kunnen inzetten voor een grote artiest. De tweede aflevering gaat over Richey Edwards, de gitarist van de Manic Street Preachers. Hij verdween al in 1995, maar zijn vermissing is tot op de dag van vandaag niet opgehelderd. Sinds zijn verdwijning zijn er talloze boeken, artikelen en series aan gewijd. Luc zoekt met diverse experts uit hoe je in volstrekte anonimiteit kunt verdwijnen. Lukt het hem met al die informatie om dichterbij Edwards te komen?

En we kennen Britney Spears vooral van hits als ‘…Baby One More Time’ en ‘Toxic’, maar de afgelopen maanden postte ze op social media vooral veel video's waarin ze zwoel in de camera kijkt of gekke dansmoves maakt. De meest opvallende van al die video's was er één waarin ze schaars gekleed in haar woonkamer een dansje met messen deed. En dat leidde tot speculatie van fans, want zien we wel de echte Britney? Of wordt met behulp van AI- en deepfake-technologie een niet-bestaande Britney gecreëerd?  In de derde aflevering zoeken Luc en Philo dat tot op de bodem uit.

Bekijk hieronder de trailer van ‘Paul is Dead’:

download
trailer 'Paul is Dead'